Тёмный

Jakso 9: Yhä useampi yli 50-vuotias tekee rohkeita uramuutoksia 

StaffPoint
Подписаться 168
Просмотров 41
50% 1

Podcastin hostina kuullaan StaffPointin toimitusjohtaja Anu Ahokas. Studiossa vieraana työ- ja elinkeinoministeriön alivaltiosihteeri Elina Pylkkänen.
Kun ikääntyneiden osuus väestöstä kasvaa, näkyy se pulana osaavista työntekijöistä. Tilastoista voi seurata, kuina bruttokansantuote ei kasva ja valtiontalous on velkaantunut. Sote-palveluita tarvitaan yhä enemmän, mutta niiden järjestäminen takkuilee.
Työntekijöiden ikääntyminen näyttää valtavalta ongelmalta, mutta työ- ja elinkeinoministeriön alivaltiosihteeri Elina Pylkkänen haluaa nähdä tilanteessa myös toivoa.
”Vaikka tällä hetkellä näyttää siltä, että tuotanto ei tänä vuonna kasva, on työllisyys silti varsin korkealla tasolla. Historiallisestikin korkealla tasolla. Emme ole koskaan nähneet Suomessa tällaisia työllisyyslukuja nolla kasvun aikaan”, Elina Pylkkänen sanoo.
Pylkkänen huomauttaa, että vuodesta 2016 lähtien, kaikkein vanhimpien työikäisten ryhmässä, työllisyys on kasvanut erityisen hyvin.
Samalla kun ihmisten elinikä on pidentynyt, myös ikääntyneiden toimintakyky on kasvanut. Pulassa olevat työmarkkinat voisikin saada apua työntekijöistä, jotka ovat motivoituneita jatkamaan työuraansa odotettua pidempään. Tämä vaatii kuitenkin sen selvittämistä, mitkä seikat saavat ikääntyneet saisi pysymään työelämässä nykyistä pidempään.
Ikääntyvien tai ikääntyneiden työllistämistä voisi Pylkkäsen mukaan edistää esimerkiksi koulutusjärjestelmän muutoksilla. Suomessa koulutusjärjestelmä ei näytä kehittyvän samansuuntaisesti elinkeinorakenteen kanssa. Tämä aiheuttaa sen, että työmarkkinoilla ei ole työvoimaa, jolla on nykyiseen työtarpeeseen sopivaa osaamista.
Tänä syksynä aikuiskoulutustuen lakkauttaminen on puhututtanut laajasti. Pylkkänen sanoo, että tuki ei ole kuitenkaan ainoa väylä muuntokoulutukseen. Hallituksella on myös paineita tarjota tilalle jotakin muuta osaamista kehittävää tukitoimea.
”Jos hallitus asettaa tällaisen tavoitteen, että 100 000 lisätyöllistä, niin kyllä se tarkoittaa sitä että jotenkin tätä täytyy vahvistaa, tätä meidän osaamista”, Pylkkänen sanoo.
Suomessa eläkkeelle jäädään aiemmin kuin muissa pohjoismaissa. Myös työllisyysaste 55-64-vuotiaiden ikäryhmässä on matala muihin pohjoismaihin verrattuna. Työnjättöikä näyttää kuitenkin Suomessa nousevan.
”Korona-ajan jälkeen ainoa ikäryhmä, jossa palkkasumma kasvoi todella merkittävästi, oli juuri nämä yli viisikymppiset. Olin siitä ilahtunut. Me viimein - pikkuhiljaa - saavutetaan näitä muita Pohjoismaita”, Elina Pylkkänen sanoo.

Опубликовано:

 

6 окт 2024

Поделиться:

Ссылка:

Скачать:

Готовим ссылку...

Добавить в:

Мой плейлист
Посмотреть позже
Комментарии    
Далее
I Did This With Coffee! 🤯☕️ #shorts
00:22
Просмотров 272 тыс.
PUBG MOBILE | Metro Royale: Fun Moments #4
00:16
Просмотров 173 тыс.
The Economic Theory That Explains Why Americans Are So Mad
1:31:43
KAUPASSA: IBS / FODMAP-RUOKAVALIO?
37:40
Просмотров 1,7 тыс.
ARMEIJAN BRUTAALI MARSSI - Näin kävi..
31:22
Просмотров 75 тыс.