Тёмный

Kemalizm Sağcı Mıdır? Kemalizm Neydi Ne Oldu? | Türkiye'de İdeolojiler Tarihi I 

49W
Подписаться 117 тыс.
Просмотров 82 тыс.
50% 1

49w yeni serisi "Türkiye'de Siyasi İdeolojiler Tarihi"nin ilk videosuyla karşınızda. Bu videoda Ömer Gemalmaz bize kemalizm'in tarihini anlattı. Kemalizm nedir? Tarihsel süreçte kemalizm hangi aşamalardan geçti? Kemalizm kendi içinde ayrılıyor mu? Kimlere kemalist diyoruz? Sağ kemalizm nedir? Sol kemalizm nedir? Demokrat parti kemalist midir? Celal Bayar kemalist mi? Atatürkçülük nedir? Ordu ve atatürkçülük arasındaki ilişki ne? Sorularının ve daha fazlasının cevabı bu videoda. Keyifli seyirler...
00:00 - Giriş
00:54 - Kemalizm nedir?
01:44 - Ulus devlet
02:46 - Laiklik ve devletçilik
04:04 - Atatürk ve kemalizm
05:08 - Otoriter vesayetçilik
08:10 - Cumhuriyetin ilk yılları
09:33 - Vefatının ardından Atatürk imgesi
10:56 - Sol kemalizm
12:12 - Sağ kemalizm
14:28 - 1980 Darbesi
16:09 - Post-kemalizm
17:46 - Kemalist rejim
19:05 - Kapanış
Kaynakça:
Tanıl Bora (2016). Cereyanlar: Türkiye’de Siyasi İdeolojiler. İletişim Yayınları
Erik-Jan Zürcher (1995). Modernleşen Türkiye'nin Tarihi. İletişim Yayınları
İlker Aytürk (2015). "Post-Post-Kemalizm: Yeni Bir Paradigmayı Beklerken". Birikim Dergisi 319.
Ayrıcalıklardan yararlanmak için bu kanala katılın:
/ @49w
Ya da aşağıdaki bağlantı üzerinden patronumuz olun.
/ kirkdokuzw
Sosyal Medya:
/ discord
/ kirkdokuzw
/ kirkdokuzw
/ kirkdokuzw

Опубликовано:

 

6 июл 2024

Поделиться:

Ссылка:

Скачать:

Готовим ссылку...

Добавить в:

Мой плейлист
Посмотреть позже
Комментарии : 593   
@Gemini-yi1kc
@Gemini-yi1kc 2 года назад
Türkiye'ye işte böyle videolar gerek. Elinize sağlık 49W ekibi!
@omerzerenuz6184
@omerzerenuz6184 2 года назад
MÜKEMMEL BİR İÇERİK OLMUŞ. BUNLARI BU ŞEKİLDE SÖYLEYEBİLME CESARETİNİZE DE HAYRAN KALDIM.
@zemret2107
@zemret2107 2 года назад
Lise, lise sonrası kuşak için çok verimli videolar. Daha çok insana ulaşması dileğiyle teşekkürler!
@edwarderonald9530
@edwarderonald9530 2 года назад
Bu ülkenin tamamına lazım böyle içerikler. Hatta belki eskilere daha çok lazım. İdeolojik gözlüklerini hakikat kabul edenler onlar. Daha çok insana ulaşması dileklerimle...
@oyunyapansimit
@oyunyapansimit Год назад
@@edwarderonald9530 suni bir ideolojiyi öğrenmesek de olur
@batuhanusluoglu4681
@batuhanusluoglu4681 Год назад
@@oyunyapansimit tabii bir ideoloji söyler misiniz
@batuhankavlak
@batuhankavlak 2 года назад
Bir yazar kitabın orta yerinde ölürse herkes kitaba başka son yazar. Türkiye'nin mythosu yarım kalmış bir eser, tüm belirsiz duygularımızın sebebi belki de. Emeklere sağlık.
@KimliksizDevlet.
@KimliksizDevlet. 2 года назад
Evet ilk cümle aslında her şeyi özetliyor.
@vonhumboldt8
@vonhumboldt8 Год назад
Atatürk çağının 100 sene ilerisindedir. En büyük hatası devrimi kendinden sonra devam ettirecek onun gibi vizyonlu idealist insanlar bulamamasıdır. Devrimi bırakmasına rağmen Türkiye en özgürlükçü modern seküler güçlü müslüman devletse Atatürk sayesindedir. 20 senelik akp iktidarı sonucu islamcı kanserinin etkilerini yaptıklarını çok net gördük. Sıkı sıkı dört elle kemalizme geri döneceğiz
@sokratkant3436
@sokratkant3436 Год назад
Yahu ne boş bir yorum
@scarpetta..
@scarpetta.. Год назад
her ölüm erken ölümdür yetmediyse mostafa kamalin ölmese yapacaklarını yaz aga
@TempusEst
@TempusEst 11 месяцев назад
​@@sokratkant3436Okumayı bilmeyene boş. Osmanlı'dan gelen genç cumhuriyetin reformları henüz bitmemişken anti reformculara geçen ve binbir olayla gelişmeyi durduran Türkiye, resmen yarı kalmış bir kitap gibi değil mi? Ne zaman istediğimiz seviyeye çıkabildik?
@kenankenan2150
@kenankenan2150 2 года назад
Türkiye’de iktisat politikası ve halkın her şeyi devletten beklemesini işleyen bir ekonomi bölümü de yaparsanız süper olur. Milyonlarca aile sosyal yardım alıyor, devlet serbest piyasaya müdahale etsin diye halk destek veriyor, Türkiye gizli sosyalist bir ülke olabilir mi bunları tartışmak lazım
@Eternaldark777
@Eternaldark777 2 года назад
Sorun ne soyleyim sana ozel sektorde ozellikle yeni nesil calismak istemiyor neden cunku sosyal ve ozluk haklarin yok dogru duzgun denetleme yok 21. Yy da hala 60 saat mesai yapip mesai ucretini vermeyen isverenler var ve TL cok degersizlesti insanlar gecinebilmek icin kamudan bir seyler bekliyor. Turkiyede siyasiler sadece populist gunu kurtarmaya yonelik aksiyonlar aliniyor. Ayrica Turkiyede sosyal yardim yeterince var diyorsan sen sosyal yardim gormemisindir. Bak mesala suanda 95 sonrasi nesil kayip kusaga girmeye basladi iyice dunyada kac kusak bir onceki nesilden daha fakir hayat yasiyor ? 80 oncesi nesil calisarak ( 0 dan baslayip ) cok rahat ev araba alabiliyorken bu nesil ozellikle 95 sonrasinda istisnalar disinda suanda hayal gibi gozukuyor.
@turkmilliyetcisi6648
@turkmilliyetcisi6648 Год назад
Türkiye şuan sosyalizme çok uzak
@turkmilliyetcisi6648
@turkmilliyetcisi6648 Год назад
Türkiye şu an neo liberal
@duckyouyoulilshift329
@duckyouyoulilshift329 Год назад
Türkiye korktuğu şeyin ne olduğunu bilmeden komünizmden öcü gibi korkan, mevcut sistemin devamını isteyen ancak halk sistemin kurallarına göre oynayınca da ağlayan insanların olduğu bir yer.
@legatusondorius
@legatusondorius Год назад
Türkiye sosyalist devlet olsa ülkenin her tarafı Araplara satılmaz, tarıma ve sanayiye daha çok önem verilirdi. Devlet de kaynakları halkı içerisinde bulunduğu sefaletten çıkarmak için kullanırdı. Sınıf ayrımı da günümüzdeki kadar belirgin bir biçimde artmazdı. Ayrıca uluslararası anlamda daha fazla saldırıya maruz kalırdık ve ülkemiz tüm süpergüçlerden uzak bir konumda kendi kendine gelişmek zorunda kalırdı. Böyle bir devleti önce sağlamak sonra da koruyabilmek için çok sert politikalar gerekli olabilir ama bu da Sovyetler Birliği'ndeki gibi şiddetli siyasi çatışmalara veya birçok sosyalist devlette olduğu gibi iç savaşlara sebep olabilirdi. Gizli sosyalist devlet diye bir şey olamaz ve bu ilüzyonu yaratan şey kanımca direkt olarak devletin özel bir kurum gibi işlemeye başlamış olması. Bu durumu sosyalist devlet değil süpergüçlerin emperyalist politikaları altında ezilerek bozuk bir biçimde liberalleştirilmiş ve aslında devletçi politikalara sahip bir ülke olarak isimlendirebiliriz.
@eceakyuz2556
@eceakyuz2556 2 года назад
İçerik mükemmel, video mükemmel. Farklı bir bakış açısıyla güzel bir anlatı olmuş. Böyle içerikler gerek. Elinize emeğinize sağlık.
@muratberkeoktay
@muratberkeoktay 2 года назад
Kafamı kurcalayan şeyleri böyle açık ve güzel bir şekilde kelimelere döktüğünüz için teşekkürler, kolaylıklar diliyorum.
@sokratkant3436
@sokratkant3436 Год назад
Yahu bilgi eksiği büyük bir video
@abdulcanbaz9275
@abdulcanbaz9275 2 года назад
Toplumun özellikle de benim gibi 2000 kuşağının yaşadığı travmalar Kemalizm'i yeniden gündeme getirecek gibi. Zira günümüzde en çok ihtiyacımızın olduğu şey realist yani gerçekçi bir düşünce yapısı.
@TurkRobespierre
@TurkRobespierre Год назад
Kesinlikle katılıyorum dostum
@AliKemal7890
@AliKemal7890 Год назад
Aradığın düşünce yapısına en zıt düşen ideolojinin Kemalizm olması halis mi? Zira Kemalizm, okullarda ve eğitim sisteminde bile "ilimden ziyade idealistliği/ ideolojik propagandayı" baz alır. Eğitim kurumunda dahi akılcılığı saf dışı bırakan bir ideoloji nasıl akılcılık ile yan yana gelebiliyor şaşarım. Saçma sapan dil ve tarih tezlerini anlatmıyorum bile.
@abdulcanbaz9275
@abdulcanbaz9275 Год назад
@@AliKemal7890 Mustafa Kemal Atatürk'ün realist düşünceye örnek birkaç sözü: 1.Ben manevi miras olarak hiçbir nas-ı katı, hiçbir dogma, hiçbir donmuş, kalıplaşmış kural bırakmıyorum. Benim manevi mirasım ilim ve akıldır. *Benden sonra, beni benimsemek isteyenler, bu temel mihver üzerinde akıl ve ilmin rehberliğini kabul ederlerse, manevi mirasçılarım olurlar.* 2.Uygarlık yolunda başarı yenileşmeye bağlıdır. Sosyal hayatta, iktisadi hayatta, ilim ve fen sahasında başarılı olmak için yegane gelişme ve ilerleme yolu budur. Bu sözler gösteriyor ki Atatürk hiçbir kalıp düşünceyi kabul etmeyen ve yeniliğe açık bir liderdir. Gerçekçi düşünebilmek için de bu minvalde bir düşünce yapısına sahip olmak gerekir. Atatürk'ün yaşadığı dönemdeki ilmi gelişmeler ile günümüzdeki bir değil. Evet dil ve tarih alanında özellikle de dil alanında yanlış girişimlerde bulunulmuş ama bu hatadan kısa sürede geri dönülmüştür. Ayrıca milliyetçilik bir lüks değil zaruri bir ihtiyaçtır, toplumun milliyetçiliğe programlanması yadırganacak bir durum değildir.
@AliKemal7890
@AliKemal7890 Год назад
@@abdulcanbaz9275 böyle kendi yaşamıyla tutarsız söylemlerde bulunmuş birçok insan var. Adolf Hitler'in barışsever olmalısınız sözünü gösterip Hitler barışçıl bir insandı demekten farkı yok şu yaptığının. Ben Atatürk'ün yaşamı boyunca akılcılıktan uzak kalmış bir insan olduğunu söylemiyorum. Zaten bugün her ne kadar öyleymiş gibi anlatılmak istense de kişilik olarak tek tip bir Atatürk portresi yok önümüzde. Milli mücadele dönemini ayrı, cumhuriyetten 1930'a kadar olan dönemi ayrı, 30'dan sonrasını ise apayrı olarak incelemek gerektiğine inanıyorum. Milli Mücadele sonrasında yapılan tercihlerin önemli bir bölümünün Atatürk tarafından pek de iyi anlaşılmadığı, Atatürk'ün görüntüyü muhtevadan, zarfı mazruftan daha çok önemsediği de görülüyor. Kıyafet devrimi denen şey bunun en has misallerinden biri de, benim açımdan esas mühim olan, harf devrimidir. Harf devrimi yaparsınız, bir itirazım yok. Ama o şey, ancak medeniyetinizin sahip olduğu zenginliği yeni harflere tercüme edecek destek ayaklarını da inşa ederseniz devrim olur. Aksi halde, şimdi olduğu gibi olur. 1930'lardan sonra Atatürk'ün akılcı politikalardan vazgeçip kendini palavra sıkma üzerine kurulu tarih tezlerine fazlaca kaptırdığı, milliyetçilik anlayışının giderek ırkçı bir boyut alarak dozunu aştığı ve bu durumun kendi içinde şahsi bir değişim olmaktan çıkıp ülkenin eğitiminden tut günlük yaşantısına kadar her yönüne etki eden bir hüviyet kazandığı da bariz bir gerçek. Türklerin Orta Asya'dan dünyaya yayılarak çeşitli ulusları egemenliği altına alan üstün ırk olduğu inancı ve buna mukabil Anadolu'da yapılan on binlerce kişiyi kapsayan kafatası ölçümlerinin de akılcılık ile pek de bağdaştıralabilecek bir yönü yok. Zamanında Kinross Atatürk'ün bu değişimini güzel özetlemiş: Lord Kinross’a göre “Gazi’nin, Kent kelimesinin Türkçe olduğuna karar vermesi ve bundan Türklerin İngiltere’ye de geçmiş olduğu sonucunu çıkarması, bir İngiliz diplomatını oldukça şaşırtmıştı.” (Kinross, s. 540) Yine Kinross, Atatürk’ün 1930’lardaki uğraşlarını, Britanya adalarına özgü nezaketle, şöyle değerlendirmektedir: *“Böylece o zamana kadar askerlik ve siyaset konularında elle tutulur gerçeklere bağlı kalmış bir zekâ, hayal peşinde koşmak gibi çelişkili bir duruma düşmüştü. Gazi şimdi eylem alanından, yabancısı olduğu kuram alanına yönelmiş, inanmak istediği şeylere inanır olmuş; kafası alışık olmadığı ve gerçeklerin yarı-gerçekler ve yanlışlarla içiçe girdiği bir labirentte dolaşmaya başlamıştı.”*
@abdulcanbaz9275
@abdulcanbaz9275 Год назад
@@AliKemal7890 Cumhuriyet öncesi ve sonrası elbette farklı tutumlar içerisinde olacak. Bir dönem savaşı bir dönem ise devrimleri kapsıyor. Atatürk'ün kılık kıyafete bu kadar önem vermesindeki başlıca sebep orta çağın karanlığına gömülmüş bir milleti yeni çağa hazırlama çabasıdır. Bana göre Türkçe ezan da bunun bir sonucudur. Kalıp düşüncelerden toplumun bir şekilde kurtarılması gerekiyordu ki bunu da insan psikolojisi üzerinden yapmaya çalıştı . Atatürk'ün güneş dil teorisi kapsamında yaptıklarını ben de yanlış buluyorum. Ama bu konuda üstelemeyerek doğru olanı yaptı. Türkiye Cumhuriyeti bir ulus devlet olarak kuruldu ve üst kimlik olarak da Türk seçildi. 1924 anayasasından beridir insanların din dil ırk ayırmaksızın Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olması sureti ile Türk sıfatını aldığı açık bir şekilde belirtilmiştir, bu sadece Türkiye Cumhuriyetine has bir uygulama değildir, Fransız, İngiliz, İtalyan da kendi ulus adları ile vatandaşlarını niteliyor. Atatürk birçok etnik unsurdan insana devlet yönetiminde yer vermiş ve memur olarak atamıştır. Atatürk birleştirici bir unsur olarak Türklüğü kullandı diye bu onu ırkçı yapmıyor. 1930'lu yıllardaki bilim ile günümüzü mukayese etmen yanlış. Biz bugün ırk tahlilini DNA üzerinden yapıyoruz. DNA'nın günümüz görünümüne ulaşması ve genetik kodun çözülmesi 1950'li yılları buluyor. Aradaki 20 yılda bile bilimin gelişimi ve geldiği nokta bambaşka. Lord Kinross hakkında bilgim yok ama Atatürk'ün diplomasi alanındaki tutumunu gören Atatürk'ün tutarsız bir insan olduğu kanaatine varabilir. Atatürk döneminde Avrupa'da Türkologlar Türkler'i sarı ırk olarak lanse ederken kendilerince aşağılıyor ve uzlaşılması mümkün olmayan alık bir toplum olarak görüyordu. Atatürk ise buna karşı tarih tezi geliştirilmesi kararını aldı, hem kitaplar çıkarttı hem de Avrupa'daki Türkoloji toplantılarına Afet İnan ve birçok tarihçiyi gönderdi, işe de yaradı. Aynı Atatürk'ün İran şahına "dost ve kardeş milletleriz" vurgusu üzerinden gayet duygu dolu bir mektup yazdığı görülüyor. Bu da Atatürk'ün pragmatik bir lider olduğunu gün gibi gösterir. Bunlar birkaç örnek. Kurtuluş savaşı döneminde de Atatürk'ün pragmatik tutumuna birçok örnek var.
@eserylmaz1040
@eserylmaz1040 2 года назад
Çok çok iyi seri. Devamını bekliyoruzz
@tanberkak6188
@tanberkak6188 2 года назад
Çok güzel bir video olmuş. Siyasi sebeplerden dolayı oldukça zor ve muğlak bir meseleyi gayet güzel açıklamışsınız. Sadece Post-Kemalizm meselesini biraz hızlı geçmişsiniz, oradaki boşluğu elimden geldiğince ben doldurmaya çalışayım. Tabi, benim anlatacağım şey daha çok modern Türkiye’nin tarihyazımı üzerine olacak. İçinde yaşadığımız dönemlerin düşünce tarzımızı nasıl değiştirdiğine dahi aydınlatıcı bir katkı olur diye düşünüyorum. Türkiye Cumhuriyeti kurulduğu zaman uzunca bir süre Kadro hareketinin de etkisiyle devrim ve modernleşme sadece Cumhuriyet’in kurucuları üzerinden anlatıldı. Bu anlatıya göre Cumhuriyet Devrimi (daha çok o dönem « Türk İnkılabı » ismiyle görüyoruz) bir tarihte kopuş, bir ileriye atılımdı. Geçmiş, özellikle Osmanlı İmparatorluğu, çok güzel anılmıyor, bütün yenilikler ve modernleşme Cumhuriyet Devrimi ile gerçekleştiğini görüyoruz. Tarihin sıfır noktası neredeyse Milli Mücadele ile başlatılıyor, öncesi pek yok. Bu anlatıya göre Osmanlı İmparatorluğu bir dağılma süreci yaşıyordu, Halk Fırkası yepyeni bir ekip olarak geldi, Cumhuriyet Devrimi’ni gerçekleştirerek bu kötüye gidişatı durdurdu ve çöken bir imparatorluğun küllerinden yepyeni bir çağdaş cumhuriyet yarattı. Bu anlatı uzun bir süre devam etti ama ilginç bir şekilde 1940 yılında « Tanzimat I » diye bilinen oldukça meşhur bir akademik tarih kitabı çıkışıyla farklı bir paradigma oluşmaya başladı (2. cildi hiç çıkmadı bu kitabın). Üzerinde « Tanzimat’ın yüzüncü yıldönümü münasebetiyle » diye yazılsa da bu kitabın çıkarılma nedeni halen tartışma konusu. Belki Atatürk’ün ölümünden sonra reformlara meşruluk kazandırmak içindir, belki de artık gericilik korkusu kalktığından devrim süreci bitti denilip geçmişle bir barış yapılmıştır, ya da İsmet İnönü’nün izlediği politikaların Atatürk’e göre daha ılımlı reformist olmasından dolayıdır. Kesin bir cevap veremiyorum ama bu kitabın en önemli noktası içindeki neredeyse her makalenin Türkiye’de reformist hareketin Cumhuriyet Devrimi ile değil Tanzimatla hatta II. Mahmut dönemiyle başladığını söylemesi. Yani artık Cumhuriyet’in ilanı bir kopuş olarak değil, bir süreklilik olarak resmediliyor ve Cumhuriyet Halk Partisi de bu Tanzimat Dönemi’nden veya II. Mahmut Dönemi’nden beri gelen bir yenilikçi hareketin mirasçısı olarak yansıtılıyor. Bu kitabın içerisinde bir de o zamanın cumhurbaşkanı İsmet İnönü tarafından yazılan bir giriş yazısı vardır. Bu yazıda Cumhuriyet « devrim » olarak nitelendirirken, Tanzimat « reform » olarak nitelendiriliyor, yani Cumhuriyet Devrimi halen oldukça ayrı ve radikal bir pozisyona koyuluyor ama aralarında bir yenilikçilik bağı olduğunu, bir modernleşme çizgisi olduğu vurgusu yapılıyor ve sürekliliğin altı çiziliyor. Bu dönemlerden itibaren artık Türkiye entelijansiyasında sosyal ve beşeri bilimlerde bir modernleşme paradigması içerisinde anlatı benimseniyor. Osmanlı İmparatorluğu ilk dönemki anlatıda olduğu gibi çökmekte olan bir imparatorluk değil, modernleşme içerisinde olan bir imparatorluktu ve günümüzdeki Cumhuriyet de bu modernleşme sürecinin bir devamıydı. Yani ortada bir kopuş yok, kesintisiz bir devamlılık var. 50li yıllar ise artık Türkiye’nin Batı ile oldukça yakınlaştığı, NATO üyesi olduğu, dış politikada yörüngesini ABD’den yana çizdiği yıllar. İç politikada ise demokrasiye geçildi geçilmesine ama kendi çıkarlarını korumak için toprak reformuna karşı gelen bir toprak ağası olan Adnan Menderes’in öncülüğünde kurulan, paradoksal bir şekilde köylülerden yüksek oranda oylar alarak iktidara geldiği ve normalde videoda bahsedildiği gibi aslında oldukça sağ Kemalist bir pozisyonda olmasına, ılımlı bir merkez-sağ muhafazakar çizgisinde olmasına ve Atatürk ilkelerine kısmen sadık olmasına rağmen oy alabilmek için aşırı-sağ gerici popülist ve uç-sağ neo-faşist kesimlere oynayarak iktidarda olan bir Demokrat Parti yönetimi vardı. Üstelik bu yönetim oy kaybetmeye başladıkça seçim sisteminde kendi lehine değişiklikler yapıyor (ittifakları yasaklama, kaybettiği illeri ilçe yapmak gibi), muhalefetin üzerinde ve basında çeşitli baskı mekanizmaları kuran otoriter bir rejime dönüşüyordu. Tahmin edebileceğiniz üzere bütün bu yıllar sol sosyalist entelijensiya için tam bir hayal kırıklığıydı. Fakat 60 darbesi ile Menderes’in ve Demokrat Parti’nin iktidardan gönderilişi bu sol sosyalist entelijensiya için bir umut oluyor, o zamanlar hiç çekinmeden bu darbeye « devrim » diyorlardı. Hatta darbenin ilk dönemlerine bakacak olursanız « Ordu gençlik el ele » gibi şu an çok tuhaf gelen sloganları görebilirsiniz sol sosyalist gençler arasında. 1962’de ABD ve SSCB arasında yaşanan Küba Füze Krizi sonucunda SSCB Küba’dan nükleer füzelerini çekmek karşılığında ABD de Türkiye’den kendi nükleer füzelerini çekti. Bu olay nükleer savaşın eşiğinden dönülmesi sebebiyle kulağa güzel gelebilir ama hem Küba, hem de Türkiye yöneticileri için hayal kırıklığıydı çünkü iki büyük güç de kendi çıkarları için onlara sormadan hareket etmişti. Bu güvensizlik sebebiyle Küba SSCB’ye hep şüpheli yaklaşan bir müttefik olacak, Varşova Paktı’na girmeyi reddedip Bağıntısızlar Hareketi içerisinde kalacak. Benzeri bir şekilde Türkiye’deki asker de NATO’dan çıkmayacak ve ABD müttefiki olarak devam edecek ama hep ABD’ye de, NATO’ya da bu olaydan sonra şüpheli bakmaya devam edecek ve eskisi kadar sert bir anti-SSCB pozisyonda olmayacak, hatta yeri geldiğinde ABD ile çatışılırsa ABD’ye karşı SSCB’ye yanaşmayı düşünecekler. 60lardan sonra Doğan Avcıoğlu’nun Yön Dergisi çevresinde (daha sonra Ant, Devrim, Türk Solu gibi dergilerle devam edecek bu gelenek 60 ve 70li yıllarda) videoda da bahsedildiği gibi 60lara özgü bir sol Kemalizm canlanacak. Bu sol Kemalizm videoda Ömer’in bahsettiği gibi Kemalist Devrim'i sosyalist devrimin ön aşaması olarak görüyorlardı, ancak yarım kalmış bir devrimdi. Toprak reformu, ulusal kalkınma ve dış politikada bağımsızlık başta olmak üzere sosyalist, anti-emperyalist ve üçüncü dünya ulusçuluk fikirlerinin Türkiye’de işçi sınıfı eksikliğinden dolayı sol entellektüelllerin vatansever olarak gördükleri askerler ile bir ittifak yaparak gerçekleştirebileceklerini umuyorlardı. Asker önce darbe yapacak, Avcıoğlu’nun « Cici Demokrasi » diye eleştirdiği "sandıktan sadece gericilik çıkan" o kötü düzene son verip, sosyalist devrim için gereken geçici cunta hükümetini kuracak ve ardından şartlar oluşunca sosyalist devrim gerçekleşip tam bağımsız bir devlet olarak gerçek demokrasiye geçilecekti. Bu Milli Demokratik Devrim denilen tez 1960lı yıllarda Türkiye'deki radikal sol içerisinde oldukça kuvvetliydi. Deniz Gezmiş, Mahir Çayan gibi isimlerin konuşmalarına ve yazılarına bakınca Doğan Avcıoğlu’na referanslar görebilirsiniz. Burada sol Kemalist tarihçiler arasında en meşhur benim aklıma Sina Akşin geliyor. Kendisi de 50li yıllarda seçimle gelen Menderes’in otoriter döneminde büyümüş ve 27 Mayıs 1960’daki darbede askerleri bir kahraman olarak görmüş ve ister istemez onun tarih anlayışına bu yaşadığı olay etki etmiş. Onun özellikle Osmanlı İmparatorluğu’nda bir burjuvazi olmadığı için ilerici kanat olarak belirlediği kesim Osmanlı ve Türkiye’de askerlerdi. Ona göre bir ilerici asker kanadı var, bir de gerici toprak ağası kanadı var ve hem Osmanlı’daki, hem de Türkiye’deki bütün siyasi mücadele bu ilerici askerler ile gerici toprak ağaları arasında bir modernleşme mücadelesinden ibaret. Özellikle Sina Akşin’in ilerici askeri sınıf olarak İttihatçılık ile Kemalizm arasında bir kopuş değil de bir süreklilik olduğunu göstermesi tarihe yeni bir bakış açısı katacak ve Kemalizmin aslında kökenlerinin İttihat ve Terakki’de olduğunu gösterecektir. Bu anlatıya göre İttihatçılık da, Kemalizm de birbirlerini takip eden bir aydınlanma devrimi geleneğiydi. Benzer yaklaşımları o dönemin diğer sol Kemalist düşünürlerde de göreceğiz gerek Niyazi Berkes, gerek Taner Timur, gerekse diğer Avcıoğlu’nun Yön Dergisi’nde yazan isimler olsun.
@tanberkak6188
@tanberkak6188 2 года назад
Avcıoğlu’nun Yön hareketi 60lı yılların ruhuna da oldukça uygundu. Dünyada birçok üçüncü dünya ülkesinde dekolonizasyon hareketleri ile birlikte sosyalist devrimler veya en azından üçüncü dünya ulusçuluğu diyebileceğimiz devrimler gerçekleşiyor. Bunlardan en önemlisi ise Yön’ün ilk sayısında « Nasır’ın Sosyalizmi » olarak yer verdiği Mısır’daki Nasırist Devrim. Orada da benzer bir şekilde askerler sol eğilimli gençlerle birlikte darbe yaparak iktidara gelmiş ve toprak reformu gibi önemli reformlar gerçekleştirip Ortadoğu’da ABD ve Batı hegemonyasına meydan okuyan bir devlet kurmuşlardı. Türkiye’de de Avcıoğlu’nun çevresi özellikle başta Cemal Madanoğlu olmak üzere ordudaki ilerici genç subaylarla, bir ilişki kurmuştu ve 9 Mart 1971’de bir asker ve sol kemalist ittifakın darbesi gerçekleşecekti ama 12 Mart Muhtırası ile başarısızlığa uğratıldı ve sol eğilimli subaylar ordudan tasfiye edildiği gibi asker ülkedeki sol hareketlerin üzerine sert bir şekilde yürümeye başladı. İlk sol entellektüellerin geçireceği şok bu 12 Mart Muhtırası ile gerçekleşti. Ama asıl tabuta son çiviyi çakan hamle 12 Eylül 1980 darbesi oldu. Malum, bu darbeden sonra asker sol sosyalist hareketlerin üzerinden silindir gibi geçti ve videoda da bahsedildiği gibi « Türk-İslam Sentezi » fikrine uygun, normalde daha önce sadece uç sağ ülkücü çevrelerin geliştirdiği sert derecede anti-komünist olan bir aşırı milliyetçi ve militarist tarih anlatısına dayanarak yeni bir Türk kimliği inşa etmeye çalışacak. İşte bu post-Kemalist entellektüeller de 80 darbesi sonrasındaki baskı ortamında büyüyen entellektüeller. Onlar askerin nasıl bu kadar kolay darbe yapabildiğini, Türkiye’nin neden çoğulcu bir demokrasi olamadığını sordular kendilerine. Ve buldukları cevap da İttihatçılık ve onun devamı olan Kemalizm’di. Tıpkı Sina Akşin gibi post-Kemalist düşünürler de bir devamlılık gördüler İttihat ve Terakki Cemiyeti ile Kemalizm arasında ama bu devamlılık sorunun sebebiydi. Onlara göre bu ülkenin kurucusu olan bu iki hareket oldukça aşırı milliyetçi, elitist, militarist, darbelerle iktidarı elde eden, tek tipçi otoriter bir hareketti. Post-Kemalistlere göre Türkiye’de demokrasinin oluşmasını istiyorsak ve neden sivil toplumun oluşmadığını anlamak istiyorsak, askerin ayrıcalıklı konumunu ve ülkedeki aşırı milliyetçi histerinin kökenini olan Kemalizm’e ve İttihatçı düşünceye oldukça sert bir şekilde eleştirel bakmak gerekiyordu. Bunun için de yine Batı akademisinde 80li ve 90lı yıllarda popüler olan Postmodern/Post-Yapısalcı yaklaşımlardan ve onların « yapısöküm » metodolojisinden oldukça faydalandılar. Modernleşme paradigmasından bakıp yaşananları bir ilerleme çizgisinde anlatarak meşrulaştırmaktansa, uyguladıkları politikalara bakıp aslında modernleşme adına nasıl ülkeyi otoriterleşmeye götürdüklerini, temel insan haklarını ihlal ettiklerini, anayasal demokrasiyi yok ettiklerini ve tek tipçi bir aşırı milliyetçi zihniyeti nasıl inşa ettiklerini ortaya çıkarma amaçları vardı. Bu sayede azınlık haklarına, bilhassa Kürt Sorunu’na da dokunmuş oluyorlardı. Bu tarz eleştirilerin ilk kökenleri 1969 yılında çıkan İdris Küçükömer’in « Düzenin Yabancılaşması: Batılılaşma » kitabıdır ve Şerif Mardin’in 1973’te Daedalus’ta yayınladığı « Center-Periphery Relations: A Key to Turkish Politics? » makalesidir, fakat asıl etkiyi yapanlar 80 darbesinin sonrasında çıkan eserlerdir. Özellikle benim aklıma en önemli post-Kemalist eleştiriyi yapan kitaplar olarak bu dönemden Mete Tunçay’ın « Türkiye Cumhuriyeti’nde Tek Parti Yönetiminin Kurulması (1981) », Fikret Başkaya’nın « Paradigmanın İflası: Resmi İdeolojinin Eleştirisine Giriş (1991) », Nilüfer Göle’nin « Modern Mahrem: Medeniyet ve Örtünme (1992)» ve tabi ki ilk 1993'te çıkan Erik-Jan Zürcher’in « Modernleşen Türkiye Tarihi (Turkey: A Modern History)» eserleri geliyor. İlker Aytürk « Post-post Kemalizm » makalesinde post-Kemalist ekolü İsrail’deki Post-Zionism olarak bilinen ekole benzetiyor. Orada da aşırı sağ ve 80li ve 90lı yıllarda neoliberal politikaların hakim olması, devletçiliğin azalması ve globalleşen dünya ile beraber demokratikleşme için psot-yapısalcı yaklaşımlardan yararlanarak Siyonizme eleştirel bakan, Siyonizm ancak sert bir şekilde eleştirilirse Filistin Sorunu’nun çözüleceğini ve İsrail’in bir şekilde daha da demokratik bir toplum olabileceği inancı vardı. 2000li yıllarda İkinci İntifada başlayınca ve özellikle Netanyahu hükümeti başa geçip Filistinli azınlıklara karşı sert politikalar izledikçe bu Post-Zionist ekol yavaş yavaş geçerliliğini kaybetmeye başladı ve İsrailli tarihçi Eran Kaplan « Post-post Zionism » makalesi ile bu post-Zionist ekolün ölümünü ilan etti. Türkiye’de ise 2002 sonrasında ilk defa Kemalist olmayan bir parti tek başına iktidar oldu ve meşruluk aramak için bu post-Kemalist entellektüellerle bir dirsek temasında bulundu. Post-Kemalist entellektüellerin çoğu (hepsi değil) askerin tasfiyesi, İslamcı Kürtlerden oy almak ve Batı’ya demokrat gözükmek için de olsa Kürt Sorunu’nun konuşulması, AB’ye üye olma ve bu üyelik için demokratik reformları yapmak zorunda olmalarından dolayı kimileri dolaylı yoldan AKP’yi destekledi (2010 referandumundaki « Yetmez ama Evet » kampanyası gibi), kimisi ise uzak durmaya devam etse bile AKP iktidarına karşı eleştirilerinde yumuşaktı bu süreci bozmamak için. Ama İlker Aytürk’ün de makalesinde bahsettiği gibi Gezi Parkı Eylemleri gerçekleşince ve AKP hükümeti buna sert tepkiler gösterince neredeyse bütün post-Kemalist entellektüeller AKP’nin artık pek de demokrat bir parti olmadığını görmeye başladı (halen desteklemeye devam eden birkaç post-Kemalist isim var, onlar artık entellektüel camiada güzel hatırlanan isimler değiller). Askerin Türkiye siyasetinden tasfiye olmasına rağmen halen otoriter bir düzenin devam etmesi, aşırı milliyetçiliğin Türkiye siyasetinde halen yer bulması ve ülkenin demokratikleşmesinin gerçekleşememesinin sebebinin sadece Kemalizm ve İttihatçılık’ta olmadığı anlaşıldı. İlker Aytürk şimdi yeni paradigmaya ihtiyaç var Türkiye tarihini anlamlandırabilmek için diyor ve öneri olarak Soğuk Savaş dönemi Türkiye’sine odaklanılmasını söylüyor. Bu yazıyı benim yazma amacım her düşüncenin nasıl belli dönemlerin belli koşulları altında oluştuğunu ve o dönemden etkilendiklerini göstermek. Erken Cumhuriyet Dönemi’nde yeni bir ulus yaratmak için aydınlanmacı bir devrimcilik düşüncesi yaygınken, 1940lara geldiğimizde bu devrimcilik düşüncesi yerini modernleşmeci reformist bir gelenekçiliğe bırakıyor. 60 darbesi sonrasında sol Kemalist entellektüeller arasında askerin Türkiye gibi « geri kalmış » ve « ABD’ye bağımlı olmuş » bir ülkenin kurtuluşu için devrimci bir güç olabileceği umudu doğuyor, çünkü sol entellektüeller tarafından o zaman asker sivil diktatörlüğün oluştuğu Adnan Menderes rejimini darbe yaparak bitiren ve halkı kurtaran elit bir vatansever kesim olarak görülüyor. Fakat bu algı da sol hareketlere karşı anti-komünist bir hamle olarak gelen ve Türkiye’deki sol hareketleri en otoriter şekilde bastıran 1980’deki 12 Eylül Darbesi’nin gelişi ile yok oluyor. 12 Eylül Darbesi’nden sonra askerin ve aşırı milliyetçiliğin Türkiye’deki yeri sorgulanmaya başlıyor ve Türkiye’deki demokrasi eksikliğinin sebebi olarak Türk ulusçuluğu ve onu oluşturan otoriter bir siyasi gelenek olan İttihatçılık ve Kemalizm suçlanıyor. Bu Türk ulusçuluğunun aslında 12 Eylül Darbesi’nde yaratılmaya çalışılan otoriter, militarist ve dışlayıcı Türk-İslam Sentezi milliyetçiliğinden pek farklı olmadığı gösterilmeye çalışılıyor. O sebeple Sol Kemalizm’in de, post-Kemalizm’in de sadece birer trend değil, ortaya çıktıkları dönemin ruhuna uygun entellektüel hareketler olduğunu düşünüyorum. Şu an biz yeni jenerasyon tarihçilerin tabi ki de kafalarında daha farklı sorular var, daha farklı bir bilgi birikimi var ve daha farklı bir dönemde yaşadığımızdan önceki kuşaklardan çok farklı bir perspektife sahibiz. O sebeple daha farklı bir paradigma veya paradigmaları belirleyip Türkiye tarihine daha başka ve daha açıklayıcı bir yorum getirebileceğimizi umut ediyorum.
@TempusEst
@TempusEst 11 месяцев назад
Güzel yorum. Elinize sağlık. Saçma bir soru olacak, fakat benim dedem Adnan Menderes döneminde toprak reformundan faydalanmış. O gerçekten reforma karşı mıydı?
@tanberkak6188
@tanberkak6188 11 месяцев назад
@@TempusEst Merhaba hocam. Yazdığım yazıyı beğendiğinize sevindim, yorumunuz için de çok teşekkür ederim. "Çiftçiyi Topraklandırma Kanunu" olarak geçen toprak reformuna başta bir toprak ağası olan Adnan Menderes çok sert derecede karşıydı ve Demokrat Parti'nin kuruluşuna sebep olan şey de o kanundu. İktidara geldiklerinde de toprak reformunu gündemden düşürmeye ve unutturmaya çalıştılar, CHP ise inatla onu hatırlatmaya ve 1970lerin sonuna kadar da seçim vaadi olarak kullanmaya devam etti.* 1950lerin başında Marshall Yardımları'nın geldiği sırada Hazine topraklarının açılması olayı var, galiba sizin bahsettiğiniz şey o. Menderes'in ilk döneminde devlete ait olan bazı topraklar tarıma açılmıştı. *CHP'nin 1965 tarihli yapamadıkları Toprak Reformu'nu gerçekleştirme sözü verdiği seçim afişi: img-s2.onedio.com/id-5551e82195d8b4b82b3ab421/rev-0/w-1200/h-1776/f-jpg/s-f05cac6278c6733582c36b1ee352da26dba8c469.jpg
@TempusEst
@TempusEst 11 месяцев назад
@@tanberkak6188 Olabilir. Dediğim olaylar 1950-1960 yılları arasında gerçekleşti. İlginiz için teşekkürler.
@alisonurfe1119
@alisonurfe1119 9 месяцев назад
ağzına sağlık
@eniseonder9217
@eniseonder9217 2 года назад
Harika bir video olmuş, devamını bekliyoruz. Elinize sağlık. 👏👏
@betul681
@betul681 2 года назад
Her saniyesine bayıldım. Ömer yine döktürmüş. Söylenecek söz yok kalitesiniz kalite..
@hanmkels
@hanmkels 2 года назад
Ömer'i en sonda söyledikleri için tebrik etmek isterim. Kesinlikle katılıyorum, tarafları anlamak gerekiyor bence de. Bütün bu meselelerin çözüme kavuşamaması, kilitlenmesinin en büyük sebebi tarafların birbirlerinin söylediklerine kendilerini kapatmalarıydı aslında. Çok güzel bir video olmuş. Seri fikrini çok sevdim ve gelecek yeni videolar için heyecanlıyım açıkçası. Emeğinize sağlık 49W ailesi :)🌻
@buseyasar1
@buseyasar1 2 года назад
Mükemmel🙏, kitabı okumak istiyordum tam. Kanaldaki en iyi videolardan biri olmuş kanaatimce.
@asimbuyuk
@asimbuyuk Год назад
Aylardır birçok videonuzu izlemişimdir ancak ilk kez yorum yapıyorum. Çok güzel bir video olmuş; kısa, derli toplu, açıklayıcı. Tebrik ediyorum.
@omerhasangulsoy9274
@omerhasangulsoy9274 2 года назад
Kaliteli ve güzel işler yapıyorsunuz 👏
@burcuvasdfg596
@burcuvasdfg596 2 года назад
çok bilgilendirici bir videoydu gerçekten emeginize sağlık💗
@murdock3842
@murdock3842 2 года назад
Merhabalar. Öncelikle bakış açınız çok fazla post kemalist anlatıyla çevirilmiş. Kemalizmi 1923 yılından alıp 2000lere götürmek aşırı tarih okuması değil midir? Arada çok büyük bir değişken olan soğuk savaşı atlamışsınız gibi olmuş. Kemalizm okuması yaparken devlet olarak 1950den itibaren bütün bir kemalist yapı görmek oldukça zor. 1950lerden itibaren rejim zaten yumuşuyor.
@onatgorgulu7305
@onatgorgulu7305 2 года назад
Ahmet Arif nerede ? Hasretinden prangalar eskittik resmen.
@elifaslan1531
@elifaslan1531 2 года назад
Ömer o kadar iyi açıklamışsın ki herşeyi hiç sıkılmadan dinledim.
@melihcan1451
@melihcan1451 2 года назад
harika bi seri olacağına eminim,teşekkürler
@ErdoganBal.
@ErdoganBal. Год назад
NE SAĞDAN NE SOLDAN ATATÜRK'ÜN YOLUNDAN
@muhammetminder7056
@muhammetminder7056 5 месяцев назад
HZ MUHAMMED MUSTAFA SAV. İN YOLUNDAN GİDECEĞİZ SAĞOL ALMAYALIM
@FAA-xo9ow
@FAA-xo9ow Год назад
Seri süper. Cesaretiniz için ayrıca teşekkürler. Konuştukça ve konuşuldukça anlayacağız ilerleyeceğiz ben buna inanıyorum...
@altunah
@altunah 2 года назад
Kemalizmle ilgili yayınlarınızda "İzmir İktisat Kongresi"ne hiç değinmiyorsunuz, bence çok önemli, üstelik Lozan'dan bile önce kongre yapılıp kararları ilan edilmiş. Kemalist modelin uzun vadeli hedefinin liberal ekonomi olduğunun çok güzel bir göstergesi. Kemalizm devletçi ekonomiyi ilelebet yaşatmak için kurmadı. Burjuva sınıf olgunlaşana kadar devletçi model, sonrasında mümkün mertebe liberal modele geçiş hedefi var.
@mehmetyasaraltundag
@mehmetyasaraltundag 2 года назад
Selamlar. Yeni başlattığımız diğer serimiz Türkiye'nin Politik Ekonomisinin Tarihi isimli ilk videomuzda Cumhuriyet döneminin ekonomi politikalarını ve İzmir İktisat Kongresi'ni işledik. "10 yıllık ardından cumhuriyet kendini nasıl toparladı? Türkiye'nin ekonomi tarihi serisi" isimli videomuzu izleyebilirsiniz.
@nurkan0095
@nurkan0095 2 года назад
Yorumunuza katılıyorum. Atatürk, ideali demokrasi bir diktatördü. Bunu okudukça ve dönemi inceledikçe çok iyi anlıyorsunuz. Bugün bile yaptığı seçimler ve seçimlerinin sonuçları orta olan bir millete demokrasi o zaman bol gelirdi. İlk dönem despotluktaki amaç , ilk önce bilinçli ve dünyayı takip eden bir ulus, burjuva yaratmak ve onu en sonunda da demokrasiyle taçlandırmaktı.
@erenakar1295
@erenakar1295 2 года назад
aga adminin yorum neden gözükmüyor komplocu youtube türklerin tarihi doğru öğrenmesini istemiyor CcC
@mehmetsirinbakir9474
@mehmetsirinbakir9474 Год назад
amaç, niyet, gaye dediğiniz gibi olsa dahi, kemalist elitler devletçiliği bırakmak istemedi. Yani amacım belli bazı şeyleri gerçekleştirdikten sonra bunu yapmaktır demek sadece teoride kalıyor çoğu zaman. Gücü eline geçiren kolay kolay vazgeçmiyor elindeki imkanlardan.
@TurkRobespierre
@TurkRobespierre Год назад
Bence de
@oznhnysllr
@oznhnysllr 2 года назад
Videoya BA YIL DIM gerçekten çok güzel olmuş Ömer'e Yaşar'a ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum araştırdığım ve sorguladığım ama çevremdekilerle tartışıp konuşamadığım mevzuları sizinle konuşmuş ve bilgilerimi toparlamış gibi hissettim rahatladım
@yok3290
@yok3290 Год назад
Kemalistlere can kurban.
@hellotherethereal
@hellotherethereal 10 месяцев назад
bu yorumları gördükçe komik bıyıklı adamın hiç bir yanlışı olmadı düşüncesi artmaya devam ediyor hatta fikirlerini ortadoğuyada uygulasaydı
@halildogan644
@halildogan644 Год назад
Çalışmalarınızda başarılar dilerim. Umarımki insanımıza ve toplumumuza faydalı çalışmalara devam edebiliriz.
@simonbolivar6346
@simonbolivar6346 2 года назад
harika tek kelime ile harika cidden bu kadar anlaşılması zor bi konuyu tarafsız bir şekilde ve aynı zamanda akıcı bir üslup ile anlatmak muhteşem… RU-vid gibi bir platformda geçirebilecek en verimli 20 dakikaydı sindirebilmek için 2-3 defa daha izleyip notlar alıcam her videonuzu aynı heyecan ile izliyorum lütfen bırakmayın bu işi ,çok teşekkür ediyorum ve arkadaşlar böyle bilgileri ücretsiz bir şekilde alabiliyoruz 49w ekibinin her videosu aslında ders niteliğinde sadece vakit geçirmek için izlemeyin oturup not alıp videolara çalışın selamlar Ömer ve Yaşar seviliyorsunuz ulan amk param olucak fonlucam bu ekibi ölümüne ama napıcan gariban öğrenciyiz :)
@alisonurfe1119
@alisonurfe1119 9 месяцев назад
ne kadar samimi bir yorum yerim
@huseyinozgull
@huseyinozgull Год назад
Son kısımda dediklerine o kadar katılıyorum ki teşekkür ederim güzel video için
2 года назад
Harika içerik 💯
@Yunus_Emre209
@Yunus_Emre209 2 года назад
Kemalizm ancak bu kadar doğru anlatılabilirdi. Tebrikler🎉
@iso2827
@iso2827 2 года назад
Yine harika bir video, ağzına sağlık Ömer'im. Millet bahçe biz bahçıvan ama her toprakta her bitki yetişmiyor
@turplexx233
@turplexx233 Год назад
Keşke bu kanalı 12. Sınıfta değil de 6. Sınıfta Yusuf Kayaalp izlediğim zamanlarda gorebilseydim ya
@maaayyykiiiiiiiii3913
@maaayyykiiiiiiiii3913 2 года назад
tercih dönemine kadar üniversiteler hakkında bilgilendirici videolar yaparsanız çok güzel olur sınavın açıklanmasına az kaldı iyi üniversitelerde mühendislik okuma hayallerimiz vardı ancak yığılma olucak gibi bu sene ve belirli bir aralık harici boğaziçi odtü itü vs gibi üniversiteler harici yerlerde mühendislik okumak bildiğin boş okumaya yoruluyor özellikle çevrem sağlık diş gibi bölümlere git tarafındalar yardımcı olursanız çok sevinirim
@hford
@hford 11 месяцев назад
ne yaptınız
@neoliberalpanda
@neoliberalpanda 2 года назад
Yine çok güzel bir video elinize sağlık
@mbehicozbey
@mbehicozbey 2 года назад
Bu konuyu daha sakin ve kontrollü bir formatta işlemeniz yerinde olmuş :) Derli toplu, çok kaliteli bir içerik olmuş. Verilen emekler için teşekkürler
@OyuncuyaHaber
@OyuncuyaHaber Год назад
Harika bir video, teşekkürler.
@mahmutmertyucel7978
@mahmutmertyucel7978 2 года назад
Mahfi Eğilmez ekonomik olarak Atatürk dönemini ikiye ayırır. 1930 yılına kadar olan dönem liberal dönem. Bu dönemin liberal olmasının nedeni de Lozan Antlaşmasında Türkiye'nin 1930 yılına kadar liberal politikalar izlemesi gerektiğiymiş. 1929 ekonomik buhranı ve Lozan'da verilen sözlerin bitmesi ile beraber devletçi ekonomiye geçmişiz. Ama ben şahsi düşüncemi söyleyeceksem eğer devletçi politikaların nedeni sosyalist ya da komünist olunması değil, sizin dediğiniz gibi pragmatist olunması. Halk kendisi yatırım yapacak güce sahip değil. Bir nevi dadı devlet düşüncesi var. Bizim besleyip büyütelim, büyüdükten sonra kendi başına devam etsin
@bedirhansezer6431
@bedirhansezer6431 Год назад
lozanda ''türkiye liberal bir devlet olmalıdır'' diye bir madde mi varmış, anlamadım :D
@mahmutmertyucel7978
@mahmutmertyucel7978 Год назад
@@bedirhansezer6431 Mahfi Eğilmez- Değişim Sürecinde Türkiye, s.136, 2019
@mahmutmertyucel7978
@mahmutmertyucel7978 Год назад
@@bedirhansezer6431 "Türkiye Cumhuriyeti, kuruluşunu izleyen yıllarda, Lozan Antlaşması'nda öngörülen serbest ticaret politikası çerçevesinde liberal politikalar izlemeye devam etti. Bunun temel nedeni Lozan Antlaşması' nın ekinde yer alan ticaret sözleşmesinde 1916 tarihli Osmanlı gümrük tarifelerinin 5 yıl süreyle yürürlükte kalmasının(kapitülasyonlarının kaldırılması karşılığında) koşul olarak konulmuş bulunmasıydı." Olduğu gibi alıntı yaptım
@bedirhansezer6431
@bedirhansezer6431 Год назад
@@mahmutmertyucel7978 anladım, teşekkürler
@furkancimen3145
@furkancimen3145 2 месяца назад
Mahfiyi değil de Şevket pamuk u okumak lazım
@vuqarimamov9451
@vuqarimamov9451 Год назад
Bence güzel, kıvamında analiz olmuş.
@oguzhangumus4421
@oguzhangumus4421 2 года назад
Çok başarılı bir içerik teşekkürler. Fakat günümüze de konu bağlanmalıydı eksik kalmış.
@Humanical.F.K.
@Humanical.F.K. 2 года назад
"Barış kaba güçle tesis edilemez. Barış ancak karşıdakileri anlamakla mümkün olur." Albert EINSTEIN (Tebrikler 49W 👏👏👏)
@TywinLannister461
@TywinLannister461 2 года назад
""Whoever said the pen is mightier than the sword obviously never encountered automatic weapons." ~ General Douglas MacArthur
@celaldalton2670
@celaldalton2670 2 года назад
Video çok güzeldi. Fakat bazı yerler hızlı geçildi. Daha uzun videolar istiyoruz.
@hasretzeren609
@hasretzeren609 2 года назад
Ömer parlak bir çocuk.
@FRKYZC
@FRKYZC 2 года назад
Mük anlatmışsın devamı bekleriz lütfen biraz daha tartıın bu konuları seviliyorsunuz QQQQ
@buse4003
@buse4003 2 года назад
Teşekkür ederizzz ❤
@muctebanesiri
@muctebanesiri 5 месяцев назад
Vay be böyle bi kitap/video arıyordum ikisinin de bi yerde buldum :)
@nazlgenc8274
@nazlgenc8274 2 года назад
Mükemmel anlatım, serinin devamı bekleniyor😅
@leventaknc9344
@leventaknc9344 Год назад
Bütün Türkiye'nin diken üstünde konuştuğu şeyleri nasıl da çiçek böcekten bahsedermiş gibi rahat konuşuyorsunuz. İyi ama böyle olursa sorunlar çözülür. Şimdi Boğaziçili olmanın nasıl bişey olduğunu anlatmaya başladım.
@filizdemir128
@filizdemir128 2 года назад
Bu serinin bana çağrıştırdığı kaynaklar Bernard Lewis Modern Türkiye’nin doğuşu, Niyazi Berkes Türkiye’de çağdaşlaşma ve Sina Akşin’in 4 ciltlik eseri cumhuriyet tarihi hakkında genel bir Bilgi sahibi olabilmek adına vazgeçilmez bence. Discord tartışmasını kaçırdım bu seri üzerine yine program olursa farklı fikirler duymak ve paylaşmak güzel olur.
@muhammedkarabey5810
@muhammedkarabey5810 26 дней назад
Çok güzel tespitler olmuş emeğinize sağlık
@muratronai3984
@muratronai3984 Год назад
öncelikle internet ortamında da olsa bu konuda bu kadar sarih bir anlatı pek yok . bu açıdan programi sunan arkadaş bir çok akademisyen titri olan kişiden daha duzgün bir anlatiya sahip tebrik edirim
@ErdoganBal.
@ErdoganBal. Год назад
İÇERİĞİNİZ TAMAMEN ATATÜRKÇÜLÜK ALEYHİNE ÜRETİLMİŞ BİR İÇERİK MESELA 4:59 ARKADAŞ HER ŞEYDEN BİRAZ BİRAZ VAR DİYOR BU NE SAÇMA BİR SÖZ HER ŞEYDEN BİRAZ BİRAZ YOK Kİ? KEMALİZM'DE HER ŞEY NETTİR İLKELERİ DE BELLİDİR.
@AhomAhon
@AhomAhon 2 года назад
Aslında okullarda Tanzimat döneminden yani Türk modernleşmesinin başlangıcından bahsediliyor. Çok önemli bir yere sahip hatta. Üniversite sınavındada sağlam sorular geliyor.
@Ekremcil15
@Ekremcil15 2 года назад
Bu Ömer çok rahat çok profesyonel.
@AHMETDOLMACI
@AHMETDOLMACI Месяц назад
Muheşem bir anlatım, çok teşekkürler! TAnıl Bora Hocamızn kitabını almıştım ama daha okuyamamıştım. Şu an daha da meraklandım. İçerikler harika, okullardan ders nitelğinde okutulacak cinsten Teşekkürler emeklernize!
@Kubra611
@Kubra611 2 года назад
OHAAAA SÜPER Bİ SEERİ BAŞLIYOR HEYECANLANDIIMMMMM
@wellwisher61
@wellwisher61 2 года назад
Konuyla ilgili başka videolar da gelecek mi acaba?
@nyaniki
@nyaniki 2 года назад
Bu video için teşekkürler, içerik gayet kaliteli. Kimden, nereden, nasıl bilgi alacağımı bilemediğimden; sizin ağızınızdan ''köy enstitüleri'' meselesini duymak isterim.
@alisonurfe1119
@alisonurfe1119 9 месяцев назад
çok güzel içerikler ellerinize sağlık
@mkrsd_
@mkrsd_ 2 года назад
Mümkünse bir videonuzda Kenan Evren'i konuşabilir misiniz? Çoğu insan kendisine direkt olarak katil dese de benden yaşça büyük, zamanında darbeye karşı çıkmış onlarca kişiden "değerini yeni anladık" yorumunu duydum. Sizden bu konuyu dinlemek isterim.
@AliKemal7890
@AliKemal7890 Год назад
40 yıl sonra darbenin değerini nasıl yeni anlayabilirsin abi? Darbe yapıp Türkiye'yi her bakımdan geri götürdü işte.
@mkrsd_
@mkrsd_ Год назад
@@AliKemal7890 Babam eski ülkücülerden hatta zamanında referanduma da hayır vermiş. O zamanki düşüncemle ve arkadaşlarımın yaşadıklarına bakarak normal olarak tepki gösterdim ancak darbeden öncesi sokakta gezemiyorduk diyor. Darbenin her türlüsü kötüdür ama ülke iç savaşın eşiğindeyken üstelik siyasiler tarafları daha da ayrıştırıyorken kimsenin canının acımayacağı başka bir çözüm göremiyorum.
@1vaultdweller
@1vaultdweller 2 месяца назад
​@@mkrsd_ Binlerce kişi işkence gördü sürüldü öldürüldü 90'larda da faili mechullar mafya cinayetleri vs devam etti ve pkk ortaya çıktı.12 eylül siyasal islamcılar dışında kimseye fayda etmedi ülkeye sırf zararı oldu
@saygn3679
@saygn3679 2 года назад
Mükemmelsiniz.
@Robin-sz5dj
@Robin-sz5dj 2 года назад
6:05 bu söz tam olarak nerede geçiyor?
@buragorn535
@buragorn535 2 года назад
abi bir çok yerde sanki ESG yi dinliyormuşum gibi hissettim çok güzel bir video olmuş
@suleyman3961
@suleyman3961 Год назад
Ben demokrat, cumhuriyetçi bir Kemalistim :)
@sakyd
@sakyd Год назад
Kemalizm Cumhuriyetçi olmakla birlikte asla Helen tipi çakma demokrasi tiplerine inanmamış ve demokratik seçim eylemleri için Kemalist devrimlerin sonunu beklemiştir. Yine de belirtebileceğimiz gibi Kemalizm Cumhuriyetçidir fakat asla Helen-Liberal model bir demokratik rejim değildir. Buda fikrin en doğru artılarından biri zaten.
@suleyman3961
@suleyman3961 Год назад
@@sakyd Atatürk te düşünce olarak demokrat bir insandır. Demokrasi ve Cumhuriyet e sonuna kadar inanan biriydi bence. Ancak kendi dönemindeki koşullar onu antidemokratik eylemlerde bulunmak zorunda bırakmıştır. Eskiden onu bu yüzden eleştiririrdim. Ama Atatürk'ü ve tarihini okuyup daha iyi anladıkça ona hak vermeye başladım.
@sakyd
@sakyd Год назад
@@suleyman3961 Atatürk yaptıklarında zaten haklı ancak Cumhuriyet demek direk Demokrasi demek değildir aynı zamanda Demokrasi demek özellikle de günümüze ulaşmış Helen tipi demokrasi günümüz yüksek medeniyet modellerini düşleyen fikirler için oldukça geridir. Ki çoğu zaman halkın görüşlerini de yansıtmaz yada içinde kendiliğinden doğmuş israf yapan bir zümre üretmeden barınamaz. Geçin bu eski fikirleri daha iyi parlamento düzenlemeleri var.
@muhammetminder7056
@muhammetminder7056 5 месяцев назад
antikemalist ol bende bir ara kemalisttim döndüm Allah kurtardı dinsizliğe doğru giderdim yoksa
@kemaliste_laique
@kemaliste_laique 23 дня назад
Ben elit jakoben bir kemalistim
@furkanuner8989
@furkanuner8989 2 года назад
Ömer bey, konuyu biliyosunuz ;)
@yusuffurkanylmaz4176
@yusuffurkanylmaz4176 2 года назад
Ellerinize sağlık.
@ozanozgel1260
@ozanozgel1260 2 года назад
Süper video
@saidsari...
@saidsari... 2 месяца назад
Enteresan muhakemeler, teşekkürler
@bilge3144
@bilge3144 Год назад
Çok güzel anlatım elinize sağlık
@farukdegerli8125
@farukdegerli8125 2 года назад
ömer abi kesinlikle anlatıcı olmalı
@Maglupbey
@Maglupbey 2 года назад
Güzel anlatmış Ömer bey yine
@eo9375
@eo9375 2 года назад
Bide şuan ki Chp ye bakıyorumda yazık
@Diana-vf6sb
@Diana-vf6sb 10 месяцев назад
Y-chp
@willamwales8997
@willamwales8997 2 года назад
Objektifliğini takdir ediyorum
@Anatolia07
@Anatolia07 Год назад
Anlatma tarzin ve tarafsiz bakisacin cok güzel, sagol. Ama sonundaki inlgizce müzik olmamis :)
@tolgademir3110
@tolgademir3110 Год назад
Müthiş güzel anlatmışsın kardeşim
@alperenkymaz7674
@alperenkymaz7674 2 года назад
Bu videoyu tüm ülkeye izletmek lazım
@semrakalkan6233
@semrakalkan6233 Год назад
Merhaba sizi tebrik ediyorum. Videolarinizin icerikleri analizleriniz sade dille sunusunuz hepsi cok guzel. Ancak, konusmanizin hizi biraz fazla ve ses tonunuz gereginden yuksek. Bunu konu hk ki bilgi ve heyecaninizla yapiyorsunuz. Ama izlemeyi zorlastiriyor. Bu konuya dikkat etmenizi oneririm.
@muzafferkarakan
@muzafferkarakan 2 года назад
Çok güzel bir bölüm olmuş. Emeği geçen tüm arkadaşların ellerine sağlık. Mümkün olduğunca nötr bir tavır takınılarak Kemalizm konusu konuşulmuş. Bugün birçok devlet kurumunun bize yetmediği, Türkiye'ye dar geldiği konusunda hemen hepimiz hemfikiriz. Uzun lafın kısası ben ATA'dan vazgeçemem.🙂 Herşey konuşulup tartışılıp çözüme kavuşturulur ama içinde ATA'da olsun🙂
@yucelgunel2172
@yucelgunel2172 11 месяцев назад
Emeğinize sağlık
@harun5300
@harun5300 Год назад
Ben '' her şeyden önce '' bir Türk milliyetçisiyim. Böyle doğdum. Böyle öleceğim. Türk birliğinin bir gün hakikat olacağına inancım vardır. Ben görmesem bile, gözlerimi dünyaya onun rüyaları içinde kapayacağım. Türk birliğine inanıyorum, onu görüyorum. Yarının tarihi, yeni fasıllarını Türk birliğiyle açacaktır. Dünya sükununu bu fasıllar içinde bulacaktır. Türk’ ün varlığı bu köhne acuna yeni ufuklar açacak, güneş ne demek, ufuk ne demek, o zaman görülecek. M. Kemal Atatürk.
@muratronai3984
@muratronai3984 Год назад
hepsi yalan kendisi turk degil babası bu devlet taraffından daha atanamamıs anasida arnavut . ayrica kimse bu yazıp okuduğumuz dilin bizatihi kendisi kürtçeden dökülenlerden toplanmiş düşük matematikli toplama bir dildir ...
@luciluci6
@luciluci6 11 месяцев назад
kaynak alabilie miyim
@onatdeveci5502
@onatdeveci5502 3 месяца назад
Bu söz Atatürk'ün değil, Mahmut Esat Bozkurt'undur. Atatürk'ün Pan-Türkizm hakkında düşüncelerini öğrenmek istiyorsanız kendi yazdığı "Vatandaş için Medeni Bilgiler" kitabını okuyunuz.
@harun5300
@harun5300 3 месяца назад
@@onatdeveci5502 Yanlışım varsa düzeltirim, bilgi için teşekkür ederim. Yanlış olmayan ve kesin olan bir gerçek varsa o da Atatürk'ün gerçek anlamda bir Türk milliyetçisi olduğu gerçeğidir. Paşamız Türkçüdür, Türk milliyetçisidir.
@edwarderonald9530
@edwarderonald9530 2 года назад
Siz varya! Çılgınsınız ha! Tebrikler, teşekkürler...
@edwarderonald9530
@edwarderonald9530 2 года назад
Devletçilik'in sosyolojik boyutu, ekonomik boyutundan çok daha güçlüdür bu toplumda. İnsanların zihnindeki devlet, bir kutsaldır, dokunulamaz. Gerçi kutsallarla yaşıyoruz bu ülkede. Her şey kutsal, hiçbir şey sorgulanamaz... "Herkesi anlayalım bu seride."
@salih.yetim6
@salih.yetim6 2 года назад
ismimin yanında ömer kafası çıkmasından onore olduğum bir içerik
@jedierkul07
@jedierkul07 5 месяцев назад
Sizden böyle bir maklube kokusu alıyorum
@salih.yetim6
@salih.yetim6 2 года назад
Çooooooooooooeeekkkkk iyi vid
@sarpramisbasonar5262
@sarpramisbasonar5262 6 месяцев назад
YAŞA BE
@rumeysaaaa19.98
@rumeysaaaa19.98 2 года назад
Teşekkür ederim, bizlere tarafları tarafsız olarak anlattığınız için :)
@adsoya9500
@adsoya9500 Год назад
Cumhuriyetçilik halkçılık gibi ilkere değinmediniz bu bence eksikti
@Emrewlik
@Emrewlik 2 года назад
Kısa Türkiye tarihi - Sina Akşin güzel bi video içeriği olabilir
@eviripceviren
@eviripceviren Год назад
Kemâlizm kurulduğu yıllarda son derece ilerlemeci ve pragmatistken, günümüzde gerici ve muhafazakârdır. Belgesel için çok teşekkür ederim.
@user-xw8ot6wg8q
@user-xw8ot6wg8q 2 года назад
ali fethi okyar ve ahmet ağaoğlu gibi isimlerin var olmaması bu video adına üzücü olmuştur, elinize ve ağzınıza sağlık yinede iyi bir video ortaya çıkmış
@muhammedi8158
@muhammedi8158 2 месяца назад
Kapanıştaki müzik nedir
@kirpi8860
@kirpi8860 2 года назад
Temiz yürek yemişsiniz hocam saygı duydum
@aysemutlu5740
@aysemutlu5740 Год назад
👍👍👍👏👏👏 bravo çok güzel olmuş, 25 sene evvel Boğaziçi Üniversitesi sosyolojiden mezun olmuş bir kişiyim, uzun zamandır bu konulara değinmemiştim, yeniden aydınlama modernizm kapitalizm gibi kavramlara ve tarihsel süreçlerine yeniden değinmek istedim, tırnak içerisinde İslamcıyım , hiçbir zaman Kemalist olmadım, ve sizi hiç rencide olmadan , içim içimi yemeden , sinir olmadan kutuplaşmadan sonuna kadar dinleyebildim , yaşama bakış açılarımız farklı da olsa sosyal meselelere böyle sizin gibi geniş perspektiften bakabilen gençlerin olması beni çok çok çok mutlu etti, benim yaş grubumda hiç yok böyle insanlar
@turplexx233
@turplexx233 Год назад
10 numara videoydu ya keşke 30 lara kadar olan milliyetçi liberal ekonomiyi de anlatsaydiniz
@enis_gencer
@enis_gencer 2 года назад
İngiltere'nin modern bill of rights ve rwanda meselesini tartışsanız da dinlesek değerli 49W ekibi.
@343iz
@343iz Год назад
NNiye yorumumu sabitlemediniz admin beyler
@SiradanBirKanal51
@SiradanBirKanal51 2 года назад
En sondaki şarkı ne ? Bir türlü bulamadım
@abdulvahidgezer
@abdulvahidgezer 2 года назад
Kadebostany, Maybe The War is Over şarkısından bir loop oluşturmuştum. O yüzden bulamamış olabilirsiniz.
@muhammedikbalcam7578
@muhammedikbalcam7578 2 года назад
👌
@altugpala1604
@altugpala1604 Год назад
devlette devletçilik her zaman önemli türkiyenin koşulları sert bir coğrafya atatürkte kemalizm i dönemin koşullarına uygulardı ama aslını yitirmeden
Далее
Happy 4th of July 😂
00:12
Просмотров 11 млн
Envy recreating this new trend ✨ #shorts
00:14
Просмотров 2,4 млн
Atatürk'ün Keskin Zekâsı ve Özel Görüşmeleri
27:29
Afganistan için En İyisi: Taliban Nasıl Kazandı?
16:46
Parçalıyoruz: Oktay Sinanoğlu
34:39
Просмотров 60 тыс.
Parçalıyoruz: Besim Tibuk
35:59
Просмотров 85 тыс.