Тёмный

#LearnHowToMountain 

Costin Miu
Подписаться 5 тыс.
Просмотров 26 тыс.
50% 1

Salut!
Sunt Costin Miu, sunt ghid montan și astăzi povestim despre ce ar trebui să mănânci într-o tură de munte. Cum suntem la Mega Image-ul din Bușteni, adică la poalele Bucegilor, haideți la cumpărături pentru o tură de o zi.
În primul rând, cel mai important aliment, cum îi spun eu, apa. Nu mai insist, vă aduceți aminte despre importanța ei din episodul cu hidratarea.
Apoi două sandwich-uri cu carne și cașcaval pentru aportul lor de proteine și carbohidrați, o pungă cu fructe uscate și diverse nuci, două banane, pentru că ele conțin magneziu, potasiu, fibre și vitamina C, plus o tabletă de glucoză. O conservă de ton în ulei de măsline are un aport de sodiu, important pentru echilibrul electrolitic al organismului, proteine și grăsimi vegetale nasaturate. Din rucsacul meu de ghid nu lipsesc, de asemenea, două-trei geluri energizante, un flacon cu extract de Guarana și unul cu magneziu, pentru cazurile de urgență în care vreunul dintre clienții mei are nevoie de un boost de energie sau de un remediu împotriva crampelor musculare. Cam astea ar fi suficiente pentru a-ți asigura energia necesară unei zile de urcat pe munte. Știu, tradiționala slănină e bună, doar că grăsimile animale sunt destul de greu asimilabile de către organism, așa că ea e mai utilă cu o zi-două înainte de tură, decât în timpul turei. Aaaa, mai poți lua cu tine unul dintre alimentele tale preferate, gustul lui te poate readuce un pic în zona de confort când ești obosit.
Dar ce mănânci înainte de tură?
În primul rând, regula de bază a dietei pentru munte este mese bogate și echilibrate. Nu doar carbohidrați, nu doar lipide, nu doar proteine, ci toate acestea combinate într-o proporție aproximativă de: 60-25-15. Organismul vostru nu va fi fericit doar cu platou de paste sau doar cu o friptură imensă. Are nevoie de echilibru.
Cum procedez eu
Dacă, dimineața, puteți lua o masă cu minim 60 de minute înainte de plecare, e foarte bine. Mie nu-mi lipsesc omleta, ceaiul și, mai ales, pâinea cu unt și gem. Dacă timpul nu vă permite, mai bine mâncați unul-două batoane de cereale și niște fructe uscate - ele combină cele două două tipuri de carbohidrați, lenți și rapizi cu proteine și sunt ușor asimilabile.
Cele mai utile vitamine
Vitamina C este foarte utilă în timpul trekurilor sau al expedițiilor lungi. Este o vitamină esențială și fragilă, pe care corpul nu are mijloace s-o producă sau s-o stocheze. În general, poate fi găsită în produse proaspete precum fructe (portocale, măr, morcov) sau legume, care, însă, pot fi greu găsite în timpul unei expediții. De aceea, o tabletă de 500mg de vitamina C pe zi e recomandată pe perioada trekurilor lungi, mai ales la altitudine.
Vitamina B este cea care manageriază carbohidrații și-i eliberează în timpul efortului. Poate fi găsită în coaja cerealelor integrale: grâu, orez.
Fierul este util mai ales în cazul femeilor, al căror deficit de fier tinde să se accentueze la altitudine.
Peste toate, cel mai important lucru, nu uitați de hidratare! Atenție, povestea cu alcoolul care te încălzește pe munte e doar o poveste. Nu doar că nu te încălzește, ba chair te deshidratează, ceea ce, în final, îți va accentua senzația de frig. Îmi pare rău, dar palinca și muntele nu merg bine împreună!

Опубликовано:

 

16 окт 2024

Поделиться:

Ссылка:

Скачать:

Готовим ссылку...

Добавить в:

Мой плейлист
Посмотреть позже
Комментарии : 28   
Далее
#LearnHowToMountain Ep. 07 - Colțarii
6:53
Просмотров 15 тыс.
#LearnHowToMountain Ep. 11 - Camparea pe munte
12:58
Просмотров 40 тыс.
Wildest 10 SECONDS OF HIS LIFE 🤯 @TomIsted
00:14
Просмотров 2,7 млн
#LearnHowToMountain Ep. 12 - Tips & tricks
6:30
Просмотров 14 тыс.
Cum se trăia pe vremea lui Ștefan cel Mare
1:06:19
Просмотров 299 тыс.
CUM TE ÎMBRACI PE MUNTE - Cavaleria.ro
11:31
Просмотров 6 тыс.
Bețele de Drumeție: Cum le Folosim și De Ce?
28:01
Cum alegi rucsacul pentru drumetii pe munte
24:40
Просмотров 25 тыс.