Тёмный

Suomalainen satelliitti putosi avaruudesta - miksi satelliitit syöksyvät ilmakehään? 

Jari Mäkinen on air
Подписаться 8 тыс.
Просмотров 8 тыс.
50% 1

Suomalaisen, maailmanmaineeseen nousseen Iceye-yhtiön ensimmäinen satelliitti ICEYE-X1 putosi avaruudesta viime viikolla. Yhtiön satelliitit ovat pienikokoisia ja suorituskykyisiä tutkasatelliitteja, jotka ovat sittemmin mullistaneet alan - kiitos X1:n ja sen avulla testatun uuden tekniikan.
Ensi viikolla (21.2.2024) putoaa avaruudesta huomattavasti suurempi tutkasatelliiti ERS-2, joka laukaistiin avaruuteen vuonna 1995. Se ei ole toiminut sitten vuoden 2011, mutta sen avulla Euroopan avaruusjärjestö on testaamassa menetelmää, millä satelliitti ei jää vuosisadoiksi kiertämään Maata avaruusromuna.
Mistä avaruudesta putoaminen johtuu? Mitä silloin tapahtuu? Voisiko satelliitti pudota päähäsi? Näistä enemmän tällä videolla.

Опубликовано:

 

28 сен 2024

Поделиться:

Ссылка:

Скачать:

Готовим ссылку...

Добавить в:

Мой плейлист
Посмотреть позже
Комментарии : 22   
@reinoahtiainen9901
@reinoahtiainen9901 6 месяцев назад
Seikkaperäinen ja mielenkiintoinen video.
@tvr6628
@tvr6628 7 месяцев назад
Mielenkiintoisia videoita,ei haittaa vaikka oisi pitempiäkin ja joka päivä 👍
@MR-ub6sq
@MR-ub6sq Месяц назад
"Mielenkiintoisia videoita,ei haittaa vaikka oisi pitempiäkin ja joka päivä " 15 minuutin 27 sekunnin mittaisen videon katseleminen on huomattavasti vähemmän aikaa vievää, kuin saman videon valmistaminen. Voi olla, että sujuvan ja paikkansapitävän puheen jäsentely, laatiminen, harjoitteleminen ja lopulta tallentaminen vie useita päiviä, vaikka studiolaitteet ovatkin aina valmiina. Muualta tuotavat klipit, joita pitää myös selostaa, ovat oma haasteensa, koska halutaan, ettei niitä katsellessa asia lopu kesken aiheuttaen hämmentävän hiljaisuuden - tai ettei selostuksen loppumista kesken kompensoitaisi sillä, että klipin kiinnostava osa poistettaisiin synkronoinnin nimissä. Joten mietittävää ja hiottavaa kyllä riittää, jotta voisit nauttia vartista. Ja toisin kuin jotkut kuvittelevat - tubettajatkin haluavat elää ja siihen kuuluu monesti ihan jotain muuta, kuin katsojien palveleminen. Tubettajat ovat myös ihmisiä meidän muiden tavoin. Joten näillä tiedoilla saattaa tulla sellainen ole, että pidä omana tietonasi, jos haluat hoputtaa osaavaa ja viitsivää ihmistä tapppamaan itsensä työllä, josta sinä haluat nauttia vielä enemmän. Liika on aina liikaa, ja se saattaisi näkyä jossain vaiheessa myös ikävästi lopputuloksessa - vaikket sitä tule ajatelleeksi.
@pelimies1818
@pelimies1818 7 месяцев назад
Tätä kanavaa on odotettu, Jari!
@GamSpu
@GamSpu 5 месяцев назад
Hyvä ja informatiivinen video, rauhallinen mutta ei tylsä ote sinulla.
@TheLinkku77
@TheLinkku77 5 месяцев назад
Hyvä video.
@patriklindholm7576
@patriklindholm7576 7 месяцев назад
Miten muuten Wisa-satelliitin kävi, odottaako yhä radiotaajuskäyttölupaa?
@tiedetuubi_jari_makinen
@tiedetuubi_jari_makinen 7 месяцев назад
Radiolupa on, odotellaan avaruustoimintalupaa. Itse satelliitti odottaa kiltisti :-)
@patriklindholm7576
@patriklindholm7576 7 месяцев назад
Olen ymmärtänyt että avaruusaseman nopeutta kiihdytetään radallaan niin kauan, että sen haettu/saavutettu uusi korkeammalla sijaitseva apogeumi saadaan ylläpidettyä tasaisena kiertoradan korkeutena, joka edelleen korjataan seuraavalla kiihdytyksellä aseman koko ajan menettäessä nopeuttaan siten myös korkeutta.
@OriginalThisAndThat
@OriginalThisAndThat 7 месяцев назад
Hyvin ymmärretty
@patriklindholm7576
@patriklindholm7576 7 месяцев назад
😎 sanot vaan, pelimies siinä.
@tiedetuubi_jari_makinen
@tiedetuubi_jari_makinen 7 месяцев назад
Tavoitteena on mahdollisimman pyöreä rata, mutta tulevien alusten mukaan sitä voidaan säätää. Mutta yleistäen juuri noin. Ratamuutoksista on hyvä graafi täällä: www.heavens-above.com/IssHeight.aspx
@ReijoYlosmaki-rb5cf
@ReijoYlosmaki-rb5cf 5 месяцев назад
Satelliitit pitäisi hakea kokonaisena alas avaruudesta. Kierrättää osia uuteen satelliittiin.
@markku9253
@markku9253 7 месяцев назад
Ottaen huomioon miten arvokasta kaiken vähänkin painavan tavaran rahtaaminen avaruuteen on niin luulisi ettei niitä avaruuteen kertaalleen rahdattuja, ja maksettuja arvokkaita materiaaleja kannattaisi missään nimessä päästää putoamaan romuina takaisin maahan. Meinaan vaan että mikäli ihminen meinaa touhuta avaruusessa jatkossakin niin on helppoa kuvitella että tulevaisuudessa kaikelle tuolle arvokkaalle kierrätyskelpoiselle tilpehöörille saattaisi hyvinkin löytyä pienellä muokkaamisella tärkeää uusiokäyttöä. Eihän ne siellä tyhjiössä kuitenkaan ihan heti pilalle mene ja jos sen roinan varastointikaan ei maksa siellä satunnaisia raketinpolttoja lukuunottamatta juuri mitään niin miksi ei? Kaikki avaruuteen kerran ammuttu roina olisi hyvä koota yhteen ja varastoidut osat luetteloida myöhempää käyttöä varten. Ellei sitten. Hmm. Onkohan mahdollista että maapallolle rakennetaan vielä joskus Ad Astra 2019 leffassa nähdyn kaltaisia hissirakennelmia jonka avulla roinan rahtaaminen avaruuteen helpottuu.
@tiedetuubi_jari_makinen
@tiedetuubi_jari_makinen 7 месяцев назад
Satelliitit kestävät pitempään ja pitempään, ja pian niitä voidaan myös tankata sekä korjata avaruudessa, joten elinikä kasvaa. Aiemmin kertakäyttöisyys oli ainoa mahdollisuus. Avaruudessa olevista kappaleista on aika hyvä listaus, tiedetään missä kappaleet ovat (ihan pienimpiä lukuun ottamatta), mutta keräämiseen ei ole vielä alettu. Pian toivottavasti kyllä. Avaruushissi on edelleen hyvä idea, mutta ei vielä toteutettavissa muuten kuin teoreettisesti :-)
@tatutyni8146
@tatutyni8146 7 месяцев назад
Olisiko sinulla esittää oikeata kuvaa eikä animaatiota? Silloin voisi jopa uskoa jotain tuollaista tapahtuvan. Miksi Nasalla ei ole esittää yhtään VALOKUVAA maapallosta?
@tiedetuubi_jari_makinen
@tiedetuubi_jari_makinen 7 месяцев назад
Yleensä deletoin flat earth -yms-postaukset, mutta tähän totean, että kuvia, videoita ja jopa live-lähetyksiä maapallosta on valtavasti. Esim eol.jsc.nasa.gov/ESRS/HDEV/
@tatutyni8146
@tatutyni8146 7 месяцев назад
Ole hyvä ja laita yksi valokuva maapallosta.@@tiedetuubi_jari_makinen
@tatutyni8146
@tatutyni8146 7 месяцев назад
Mitenkä tämä liittyy flat earth -juttuun, jos pyytää yhden valokuvan maapallosta? Tai avaruudessa olevista sateliiteista? Ole hyvä ja laita oikea todiste 50km maan yläpuolella olleesta ihmisestä.@@tiedetuubi_jari_makinen
@tatutyni8146
@tatutyni8146 7 месяцев назад
Linkkaamassasi linkissä ei ole VALOKUVAA maapallosta, vain animaatiota ja photoshoppia. @@tiedetuubi_jari_makinen
@tatutyni8146
@tatutyni8146 7 месяцев назад
Tässä yhtä uskottavaa kuvaa Apollo 11 Kuulennon ohjaajalta. Eli hänen mestariteos, eli ELOKUVA Avaruusseikkailu 2001. ru-vid.com/video/%D0%B2%D0%B8%D0%B4%D0%B5%D0%BE-0ZoSYsNADtY.html@@tiedetuubi_jari_makinen
Далее
С какого года вы со мной?
00:13
Просмотров 174 тыс.
Трудности СГОРЕВШЕЙ BMW M4!
49:41
Просмотров 1,2 млн
Japanin lento-onnettomuus: Mitä tapahtui ja miksi?
15:29