Тёмный
No video :(

Türkiye'nin Rüzgar Enerjisi Sektör Raporu - 1 - Santraller | Türkiye'nin Sanayi Sektörleri 

Büyük Projeler
Подписаться 571
Просмотров 2,9 тыс.
50% 1

Türkiye'nin rüzgar enerji sektörünün yıllara göre gelişimi, santrallerin sahibi şirketler, santrallerin bölgelere ve illere göre dağılımı ve inşa edilen RES'lerin durumunu anlattığımız bu ilk videodan sonra, rüzgar türbini şirketlerinin durumu anlatılacaktır.
#RES #RüzgarEnerjisi #RüzgarTürbini #WPP #WindPower #WindPowerPlant
Türkiye'nin Rüzgar Enerjisi Sektör Raporu - 1 | Türkiye'nin Sanayi Sektörleri
Rüzgar Rüzgâr, güneş kaynaklı radyasyonun yer yüzeyini farklı ısıtmasından kaynaklanır. Yer yüzeyinin farklı ısınması, havanın sıcaklığının, neminin ve basıncının farklı olmasına, bu farklı basınç da havanın hareketine neden olur. Dünyaya ulaşan güneş enerjisinin yaklaşık %2'si kadarı rüzgâr enerjisine dönüşür. Rüzgârın özellikleri, yerel coğrafi farklılıklar ve yeryüzünün homojen olmayan ısınmasına bağlı olarak, zamansal ve yöresel değişiklik gösterir. Rüzgâr hız ve yön olmak üzere iki parametre ile ifade edilir. Rüzgâr hızı yükseklikle artar ve teorik gücü de hızının küpü ile orantılı olarak değişir. Rüzgâr enerjisi kaynaklı elektrik üretim uygulamalarının ilk yatırım maliyetinin yüksek, kapasite faktörlerinin düşük oluşu ve değişken enerji üretimi gibi dezavantajları yanında üstünlükleri genel olarak şöyle sıralanabilir; Yenilenebilir ve temiz bir enerji kaynağıdır, çevre dostudur. Tükenme ve zamanla fiyatının artma riski yoktur. Maliyeti günümüz güç santralleriyle rekabet edebilecek düzeye gelmiştir. Bakım ve işletme maliyetleri düşüktür. Teknolojisinin tesisi ve işletilmesi göreceli olarak basittir. İşletmeye alınması kısa bir sürede gerçekleşebilir Rüzgâr türbinleri, rüzgâr enerji santrallerinin ana yapı elemanı olup hareket halindeki havanın kinetik enerjisini öncelikle mekanik enerjiye ve sonrasında elektrik enerjisine dönüştüren makinelerdir. Rüzgâr türbinleri, elektrik enerjisi üretimine ancak belirli bir rüzgâr hızında başlayabilmektedir. Bir rüzgâr türbini cut-in ve cut-out rüzgâr hızları arasında enerji üretimini gerçekleştirir. Modern rüzgar türbinlerinin cut-in hızları 2-4 m/s, nominal hızları 10-15 m/s ve cut out hızları ise 25-35 m/s arasındadır. Her bir rüzgâr türbini için belirlenmiş bir rüzgâr hızında, sistemden elde edilen güç en büyük değere ulaşır. Bu en büyük güce nominal güç ve bu rüzgar hızına nominal hız adı verilmektedir. Sistemin hasar görmemesi için belirli bir rüzgâr hızından sonra rüzgâr türbinlerinin durma konumuna geçmesi otomatik olarak sağlanır. Bu maksimum hıza sistemin cut-out hızı adı verilmektedir.
TÜRKİYE RÜZGAR ENERJİSİ POTANSİYELİ
Türkiye'de yer seviyesinden 50 metre yükseklikte ve 7,5 m/s üzeri rüzgâr hızlarına sahip alanlarda kilometrekare başına 5 MW gücünde rüzgâr santralı kurulabileceği kabul edilmiştir. Bu kabuller ışığında, orta-ölçekli sayısal hava tahmin modeli ve mikro-ölçekli rüzgâr akış modeli kullanılarak üretilen rüzgâr kaynak bilgilerinin verildiği Rüzgâr Enerjisi Potansiyel Atlası (REPA) hazırlanmıştır. Türkiye rüzgâr enerjisi potansiyeli 48.000 MW olarak belirlenmiş olup aşağıda yer alan tabloda detaylı bir şekilde verilmektedir.
TÜRKİYE RÜZGAR ENERJİSİ KURULU GÜÇ KAPASİTESİ
2006 yılında hazırlanan Türkiye Rüzgâr Enerjisi Potansiyeli Atlası (REPA-V1) verilerine göre yer seviyesinden 50 metre yükseklikte ve 7,5 m/s üzeri yıllık ortalama rüzgâr hızlarına sahip kullanılabilir alanlarda kilometrekare başına 5 MW gücünde rüzgâr santralı kurulabileceği kabul edilmiş ve Türkiye’de kurulabilecek rüzgar elektrik santrallerinin toplam kapasitesinin 47.849,44 MW olduğu belirlenmiştir. Sonuçlar aşağıdaki tabloda detaylı bir şekilde verilmektedir. Türkiye Rüzgâr Enerjisi Potansiyeli Atlası, Avrupa Birliği finansmanı ve Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası’nın destekleriyle Bakanlığımız koordinasyonunda güncellenmiş ve elde edilen rüzgar kaynak bilgileri Mayıs 2020 yılında teslim edilmiştir. 100 m x 100 m çözünürlüğünde olacak şekilde güncellenen Türkiye Rüzgâr Enerjisi Potansiyeli Atlası ile yer seviyesinden 30, 60, 100 ve 150 metre yükseklikler için rüzgar kaynak bilgileri (rüzgar hızı, Weibull-A ile Weibull-k parametreleri, sıcaklık, basınç ve hava yoğunluğu) ve 30 ve 100 metre yükseklikler için rüzgar yönü verileri üretilmiş ve bu parametreler kullanılarak güç yoğunluğu, rüzgar sınıfı ve 3 MW gücündeki bir rüzgar türbini için kapasite faktörü ile yıllık enerji üretimi değerleri hesaplanmıştır. Bu güncelleme ile elde edilen rüzgar kaynak bilgileri, gelişen rüzgar türbini teknolojileri, günümüz yatırım maliyetleri ve değişen kullanılamaz alan kabulleri gibi faktörler dikkate alınarak Türkiye’de kurulabilecek rüzgar elektrik santrallerinin toplam kapasitesinin revize edilmesi çalışmalarına devam edilmektedir.
Faydalı Linkler;
Enerji Bakanlığı: enerji.gov.tr/...
Türkiye Rüzgar Enerji Birliği: tureb.com.tr//...
Rüzgar enerji santrali kurulumu,rüzgar enerji santrali,rüzgar enerji sistemleri,rüzgar enerji santrali maliyeti,rüzgar enerji santrali nasıl çalışır,rüzgar enerjisi

Опубликовано:

 

10 мар 2022

Поделиться:

Ссылка:

Скачать:

Готовим ссылку...

Добавить в:

Мой плейлист
Посмотреть позже
Комментарии : 6   
@umitsuleyman6108
@umitsuleyman6108 2 года назад
Maşallah. Tıpkı savunma sanayinde olduğu gibi, yenilenebilir enerji alanında da muazzam işler çıkartılıyor.🇹🇷👍
@buyukprojeler2323
@buyukprojeler2323 2 года назад
İnşaallah daha güzel günleri de görürüz. Daha büyük şirketlerle daha fazla üretim yapabiliriz.
@Carettacaretta90
@Carettacaretta90 Год назад
çok güzel haber, daha geçen hafta karaburunda gördüm 100 e yakın saydım, rüzgar santrallerini gördükçe içim ferahlıyor.
@buyukprojeler2323
@buyukprojeler2323 Год назад
İnşallah daha fazlası da yapılır.
@mehmetarslan6389
@mehmetarslan6389 2 года назад
güzel video olmuş keşke 50.000 megavat kurulu gücümüz olsaydı Rüzgarda 50n de güneş ek olarak 40 ta hidroelektrik olsaydı barajlar güneşin çıkmadığı rüzgarın esmediği zamanlar üretimi artırırdı
@buyukprojeler2323
@buyukprojeler2323 Год назад
Malesef yıllarca yapılmadan beklenmiş. Son yıllarda da özellikle Karadeniz'de yapılan HES ve barajlara yoğun itiraz var. İnşallah zamanla hepsi olur. Rüzgara 2005 itibari ile, güneşe de 2010 itibari ile başladı ülkemiz.
Далее
Rüzgar Enerjisi Santrali Kurulum Belgeseli
37:12
Просмотров 49 тыс.
Big Baby Tape - Turbo (Majestic)
03:03
Просмотров 324 тыс.
아이스크림으로 진짜 친구 구별하는법
00:17
Storing Solar Power on my ROOF!!!
17:08
Просмотров 4,6 млн
How We Solved The Home Wind Turbine Problem
16:08
Просмотров 1 млн
KİM BU BYD?
10:50
Просмотров 215 тыс.
Türkiye’nin ilk hibrit enerji santrali
16:56
Просмотров 44 тыс.
SONSUZ Enerji Üreten Cihaz Yapımı
12:19
Просмотров 495 тыс.
Rüzgar Enerjisi ve Rüzgar Türbinleri
52:54
Просмотров 29 тыс.