Alweer een mooi gepresenteerde webinar. Ik bekijk dit met veel interesse vanuit mijn huidig verblijf in Thailand. 44 jaar geleden reed ik voor 11 jaar dagelijks over de Royersluis, voorbij de Zeevaartschool naar mijn werk bij Antwerp Shiprepairers. Het is wel erg veranderd en ik kijk er naar uit dit traject in de toekomst af te leggen langs deze nieuwe wegen en tunnels. Prachtig! Ik vind vooral ook de aandacht aan parken (Oosterweel kerkje 🥲) en fietspaden buitengewoon. Uniek in de wereld mag ik zeggen!!
Dit knooppunt ligt op een plaats waar ik en de meeste mensen niet zo snel voorbij komen. Maar zeker interessant. Maar wat ik me wel afvraag is waarom men nu aan de Beverentunnel is beginnen te werken? Kon men niet wachten tot 2031 wanneer de Oosterweel klaar zou zijn?
Dag Johan, de werken van AWV aan de Beverentunnel zijn afgestemd op de Oosterweelwerken. Eind 2025 opent op de R1 de Bypass richting Nederland, waarbij er maar 3 rijstroken zullen zijn in plaats van 4 rijstroken. De renovatie van de Beverentunnel moet daarom voor zomer 2025 klaar zijn. Het uitstellen van deze renovatie is niet mogelijk omwille van belangrijk onderhoud om de tunnelveiligheid te garanderen.
Dag Bart, cementbentoniet is een mengsel vergelijkbaar met beton. Het voornaamste verschil is dat cementbentoniet enkel een waterkerende functie heeft, beton is zowel waterkerend als grondkerend. De diepwanden van het Oosterweelknooppunt worden gemaakt van gewapend beton, omdat de wanden stevig genoeg moeten zijn om grond en grondwater tegen te houden. Zo kunnen we een droge bouwkuip uitgraven om het knooppunt te realiseren. We gebruiken wel cementbentoniet als hulpmiddel in het proces van het uitgraven van de diepwanden.