Тёмный

تاریخ اندیشه سیاسی در ایران (جواد طباطبایی)- بخش ٤ - شباهت های زمانه ما و قرن ششم هجری 

Aydin Areta
Подписаться 7 тыс.
Просмотров 1 тыс.
50% 1

قرن ششم هجری در تاریخ ایران زمین قرنی ویژه و با اهمیتی بسیار است که شباهت های بسیاری نیز با زمانه زندگی ما دارد.
این قرنی است که سه سلسله مهم غزنویان، سلجوقیان و خوارزمشاهیان در آن بر ایران زمین حاکم می شوند.
قرن ششم در میانه دو دوران سرنوشت ساز در تاریخ ایران قرار دارد. از یک سو دوران طلایی شکوفایی فرهنگی ایران در قرنهای چهارم و پنجم و همزمان با حکومت های سامانیان و آل بویه را داریم که در آن چهره های بزرگی چون پورسینا، بیرونی، رازی، رودکی، فردوسی، بایزید بسطامی و منصور حلاج در حوزه های علم، هنر و عرفان تاریخ ساز می شوند، و از سوی دیگر فاجعه یورش ویرانگر مغول را داریم که یکی از ویرانگرترین ضربه های تاریخ را بر پیکر ایران زمین وارد می سازد. می تواند قرن ششم هجری را قرنی دانست که دوران طلایی فرهنگ را به دوران فاجعه متصل می سازد.
قرن ششم ، قرنی است که در آن فقیهان و کلامیون بر صدر می نشینند. امام محمد غزالی در آغاز این قرن است که از دنیا می رود و میراثی که از او به جای می ماند بدن نحیف و تازیانه خورده فلسفه است و تصوفی که پس از آنکه نفس عرفان ایرانی بریده می شود، خود را میراث دار عرفان می سازد.
در این قرن هنر خوار می شود و گرچه با از رمق افتادن فلسفه و عرفان ، فرهنگ در شعر پناه می گیرد تا این قرن شاهد ظهور شعرای بزرگی چون عطار نیشابوری، سنایی، نظامی، انوری و خاقانی باشد، ولی آنچه از شعر این شعرای بزرگ برداشت می شود، شکوایه ای دردناک از زمانه ای است که در آن به گفته انوری بر گردن سفلگان ردا و بر گردن آزادگان پالهنگ بود، و سنایی این عصر را دوران به شهرت رسیدن مسخرگان و سفلگان می داند. زمانه ای که در آن فرومایگان و سفلگان قدرت و مسخرگان اعتبار و شهرت می یابند. شکوایه ای که ما نیز در عصر خود می توانیم آن را با همان نوای حزن تاریخی اش بخوانیم و با آن دیده دریا سازیم.
در همین عصر تاریک است که قهرمانی چون سهروردی تولد می یابد تا در طول زندگی کوتاه سی و شش ساله خود یک تنه آنچه را در حال زوال در حوزه فلسفه و عرفان ایرانی است به زندگی بازگرداند، و هم عصر با اوست که امام فخر رازی هم درس و دوست دوران جوانی او وظیفه خود را تثبیت میراث امام محمد غزالی میسازد. یکی جان در راه رویای بزرگ خود می بازد و دیگری هم پیمان سلطان محمد خوارزمشاه می شود و در پای منبر او همیشه دو سرباز ترک با شمشیری آخته می ایستند.
میراث یکی را 150 سال بعد حافظ شیرازی از زمین بر می گیرد و هزاران صفحه تالیفات دیگری برای قرنها به یکی از مهمترین منابع اندیشه دینی علاقه مند به علوم عقلی بدل می شود و با این حال مولانا او را رازدار دین نمی داند.
در این جلسه که به بررسی فصل پنجم از کتاب تاریخ اندیشه ایران به قلم دکتر جواد طباطبایی اختصاص دارد، تلاش من این بوده که به اختصار مختصات ویژه زمانه زیست امام فخر رازی و هم عصر او شهاب الدین سهروردی، و شباهت های قابل تامل این دوران و زمانه ما را ترسیم کنم.

Опубликовано:

 

7 дек 2023

Поделиться:

Ссылка:

Скачать:

Готовим ссылку...

Добавить в:

Мой плейлист
Посмотреть позже
Комментарии : 9   
@hesamorouji1827
@hesamorouji1827 4 месяца назад
جناب آیدین امروز اولین بار بود که به صحبت‌های شما گوش کردم. چندین بار اشک شوق از چشمانم جاری شد. ایران‌گرایی نهفته در سخنان شما بسیار ارزشمنده. سپاس فراوان پاینده ایران اندیشه‌ی ایرانی و جاویدشاه
@saessmadani6329
@saessmadani6329 7 месяцев назад
خدایا شکر در طول زندگی ام تونستم دکتر بشنوم
@cameron8920
@cameron8920 7 месяцев назад
Thanks.....
@cobragolestane5501
@cobragolestane5501 7 месяцев назад
عالی
@sasan73
@sasan73 7 месяцев назад
AAALIII MAMNOON DOCTOR JAN
@alaleshayegan6928
@alaleshayegan6928 4 месяца назад
استاد بسیار ممنون از صحبتهاتون ، لذت میبرم . به نظر شما رواقی گری به عرفان پیر مغان متمایل هست یا صوفی گری ؟
@AydinAreta
@AydinAreta 4 месяца назад
سپاس آلاله عزیزاز این پرسش خوب، شاید به هیچ کدام و در عین حال هردو. رواقی گری به نوعی با کشتن شور به انحلال جهان بر می خیزد و از این منظر از عرفان پیرمغان فاصله می گیرد و از سوی دیگر با ارزش نهادن به جهان درونی و تمرکز بر لوگوس به آن نزدیک می شود. عرفان پیرمغان جهان را به عرصه رقصی مستانه بدل می سازد و بر عمل، اراده آزاد و پرشور زیستن متکی است. حتی جبری که حافظ به طور مثال از آن سخن می گوید جبری است که چون انتخابی عاشقانه برگزیده می شود چون تعهدی که عارف به ادراک خود از حقیقت می یابد.
@alaleshayegan6928
@alaleshayegan6928 4 месяца назад
@@AydinAreta ممنونم از پاسخ دقیقتون 🙏
Далее
اسماعیل هنیه در تهران کشته شد
6:21
Документы для озокомления😂
00:24