Тёмный

Depremin etkisini yüzde 80 azaltan izolatörler, Eskişehir'de test ediliyor 

Demirören Haber Ajansı
Подписаться 1 млн
Просмотров 371 тыс.
50% 1

Eskişehir Teknik Üniversitesi (ESTÜ) Sismik İzolatör Test Merkezi, deprem hasarını yüzde 80 oranında azaltılmasını sağlayan sismik izolatörlerin Türkiye'de test edilebilen tek merkez olarak faaliyet gösterirken, dünyada ise ilk 5 laboratuvar arasında yer alıyor. Merkezin sorumlusu Doç. Dr. Gökhan Özdemir, "Doğru tasarlanmış bir yapıyla bu amacımızı gerçekleştiriyorsak eğer, yüzde 80 oranında bizim binamızın üzerine gelecek olan deprem kuvvetlerine azaltmamız mümkün, depreme karşı sismik izolasyonun en büyük avantajı da bu” dedi.
Elazığ ve Malatya’da yaşanan depremin ardından, deprem hasarlarını yüzde 80 oranında azaltan sistem olarak bilinen izolatörler yeniden gündeme geldi. ESTÜ Sismik İzolatör Test Merkezi ise yapıda uygun görülen katlara, kolonlara ve betonarme perdelerin altlarına yerleştirilerek depremin etkisini azaltan izolatörlerin test edildiği Türkiye’deki tek bağımsız merkez olarak dikkat çekiyor. Merkezde yerli ve yabancı firmalar tarafından üretilen izolatör prototiplerinin, deprem sırasında binaya zarar verecek olan farklı şiddetlerdeki kuvvetlerle test edilerek sağlamlığı kontrol ediliyor.
‘TÜRKİYE’DE TEK, DÜNYADA İLK 5 ARASINDA’
Merkez sorumlusu Doç. Dr. Gökhan Özdemir, depremin etkisini azaltmak için kullanılan izolatörlerin testlerin yapıldığı Türkiye’de tek, dünyada ise ilk 5 laboratuvar arasında olduklarını söyledi. Testlerde izolatör üzerine düşeyde 2 bin ton, yatayda 200 ton yükleme kapasiteleri olduğunu ifade eden Özdemir, "Sismik izolatör test laboratuvarı, prototip testleri yapabilen Türkiye’deki tek laboratuvar. Türkiye’de tek olmasının yanı sıra dünyada bağımsız laboratuvarlar arasında sahip olduğumuz yükleme kapasiteleri nedeniyle prototip test yapabilen ilk 5 arasında yer alıyoruz. Düşeyde 2 bin ton, yatayda 200 ton yükleme kapasitemiz var. Yataydaki yüklemeyi, deprem simülasyonlarını doğru yapabilmek için de çok hızlı olmasını sağlayan hidrolik ünitelerimiz, 1 m/s maksimum hızına çıkabilmemizi sağlıyor. Sismik izolatörler sahada kullanılmadan önce iki aşamada kontrol ediliyor. Birincisi prototip aşamasında, üretilen numunenin sahada kullanılacak ve tasarımına uygun olarak üretildiğinden emin olması aşamasıdır. Bu süreçte prototipler çok zorlu yüklemelere tabii tutuluyor. 2500 yılda bir olacağı var sayılan çok büyük bir depremi dikkati alarak tasarlanır. Biz o tasarım sonucunda bulunan deplasman değerlerini bu ürünlere bir çok defa uygularız. Hasar alıp almadığını, ne kadar farklılaşma oluyor ve bunlar kabul edilebilir sınırlar içerisinde mi onları tespit ediyoruz. Seri üretime geçenlerde de yüzde 30’u rastgele seçilerek üretim testlerine geliyor. Bu testlerin de amacı prototip testinden geçen numuneler artık belirli bir standartta üretiliyor mu? Sadece standartlara uygun olup olmadığına bakılır” dedi.
BİRÇOK ÜLKEDEN PROTİPLER GELİYOR
Türkiye’de izolatör üretimi yapan firmaların dışında yurt dışından da çok sayıda izolatör testi kabul ettiklerini belirten Özdemir, şunları kaydetti:
"Şu ana kadar test ettiğimiz projelerin yüzde 80’i yurt dışından geliyor. Romanya, İsrail, İran, Filipinler, Meksika ve Makedonya’dan izolatörler geliyor ve testlerini bu merkezde yapıyoruz. Merkezimiz faaliyete girdikten sonra inşası devam eden yada yeni başlayan projelerin bir çoğunda bu izolatörlerin testlerini biz yapıyoruz. Örneğin Bilecik, Yalova, Hatay Dörtyol, Malatya ve Kütahya Şehir Hastanesi gibi. Sismik izolasyon uygulaması ülkemizde alınan çok yerinde bir kararla hastanelerde zorunlu hale getirildi. Dünyada bu sistemin kullanımın zorunlu olduğu tek ülke Türkiye. 2013 yılında Sağlık Bakanlığı yayınladığı genelgeyle 100 ve daha üzeri yatak kapasiteli hastanelerde birinci ve ikinci deprem bölgelerinde inşa edilecek hastanelerde bu işin kullanımını zorunlu hale getirdi.”
‘MALİYETİ YÜKSEK DEĞİL’
Sismik izolatör maliyetlerinin çok katlı binalar için neredeyse yüzde 5 ve 10 arasında değişen rakamlarda yapılabildiğini ifade eden Doç. Dr. Gökhan Özdemir, "En çok merak edilen kısım ise maliyet. Rakamsal olarak bir hastanenin mekanik, elektrik ve kaba inşaatının yer aldığı maliyetin yüzde 5 ile 10 arasında değişen bir maliyeti var. Bu kullandığınız izolatörlerin sayısına, boyutuna ve her türlü parametresine göre değişiyor. Sismik izolasyon yeni binalarda değil, mevcut yapılara uygulanması söz konusu. Uygulayanlar artık tecrübeli hale geldi” dedi.
DEPREMİN ETKİSİNİ YÜZDE 80 AZALTIYOR
Özdemir, doğru tasarlanmış bir yapıda kullanılan izolatörlerin, deprem etkisini yüzde 80 oranında azalttığını da belirterek şöyle dedi: "İzolatörler özellikle taşıyıcı kolonlara yerleştirilirken, deprem anında meydana gelen sarsıntı sırasında yük altındaki izolatör sistemi sağa ve sola doğru kayarak depremin etkisini üst katlara yüzde 80 oranında azaltarak yansıtıyor. Bu sistem sayesinde büyük depremlerde bile binalarda hasar oluşmasının önüne geçiliyor." #haber #gündem #sondakika

Опубликовано:

 

9 фев 2020

Поделиться:

Ссылка:

Скачать:

Готовим ссылку...

Добавить в:

Мой плейлист
Посмотреть позже
Комментарии : 307   
@gungornyz
@gungornyz Год назад
Deprem izolatörü yasal zorunluluk haline getirilmeli.
@eudaimonia7867
@eudaimonia7867 Год назад
pahallı sistemler bunlar
@muhammet1218
@muhammet1218 Год назад
@@eudaimonia7867 binalar yıkılınca veya ağır hasar görünce makinalarla yıkılıp yeniden yapılması mı daha büyük maliyet yoksa bu mu ? binanın % 5 6 7 di civarında masrafı var imkansız değil yapılması özellikle deprem bölgesinde zorunlu olması lazım
@eudaimonia7867
@eudaimonia7867 Год назад
@@muhammet1218 Vatandaş bunu alabilir mi sence ??? Bir evin fiyatını 2 katına çıkarıyor.Bunun yerine ucuz sistemler var. Bunların kullanılması çok daha mantıklı olacaktır. Ayrıca binaların yıkılmasındaki ana neden denetlenmemeleri. Hali hazırdaki deprem yönetmeliği çok sıkı fakat denetleme yok. Bu sistemler yalnızca kamu binalarında kullanabilir.
@niyazibabac3914
@niyazibabac3914 Год назад
Evet adaşım aynen
@yigittoko2936
@yigittoko2936 Год назад
Küçük binalar toki sistemi ile inşa edilir. Büyük binalarda bu sistem kullanılır
@TheYavy
@TheYavy 4 года назад
Koskoca haber kanalısın adam gibi mikrofon alın kendinize
@oyunoloji412
@oyunoloji412 4 года назад
Katılıyorum
@nihatdurmaz8632
@nihatdurmaz8632 3 года назад
İzolatör sistemi can güvenliği açısından çok iyi bir sistem bütün yapılarda mecburi olsun. Bu konularda çalışmalar yapanlara başarılarının devamını dilerim.
@muhendisenes
@muhendisenes 2 года назад
Türkiye için bu sistemin mecbur olması demek, zaten yüksek olan ev fiyatlarının ciddi şekilde artmasına yol açacaktır.
@sawtmac
@sawtmac Год назад
@@muhendisenes hayatının maliyeti ne
@AntiTylerDurden
@AntiTylerDurden Год назад
@@sawtmac 10 milyon tl bodrum kat 2+1
@muhendisenes
@muhendisenes Год назад
@@sawtmac Unutulmaması gereken mühendisliğin sadece güven ayağından oluşmadığı. Ekonomi de mühendisliğin bir parçası. Ülke olarak biz bu kadar zengin değiliz. Ayrıca güvenlik kriterinin de sonu yok. Her zaman bir üst güvenlik var. Siz güvenlik katsayısı 10 olan bir yapı yaparsınız ben 11 yaparım bir diğeri 12 yapar. Bunun sonu olmaz. Dolayısıyla makul bir güvenlik, paranoya derecesine ulaşmamış bir güvenlik durumu göz önünde tutulmalıdır. Tek problem deprem izolatörünün olmaması değil. Gerçekten deprem yönetmeliğine uygun olarak yapılan, denetimi düzgün olan, bütün her şeyi müteahhidin inisiyatifine kalmamış bir yapı güvenlidir diyebiliriz. Dolayısıyla söylemek istediğim şey şu: sistemin yanlış olduğu bir ülkede suçu tek bir şeye/kişiye atmayı doğru bulmuyorum.
@onurbilecen7491
@onurbilecen7491 Год назад
@@muhendisenes peki şuan yıkılan binaların maliyetini çıkar, ve eğer bu yapılar sismik izolatörler kullanılsa idi hasar ne kadar olurdu onun maliyetini çıkar. Hangisi ekonomik? 3 5 10 yıl sonra depremde yıkılacak bina mi ekonomik yoksa cüzi bir miktar daha fazla maliyet olacak fakat depremde yıkılmayacak can kaybı olusmayacak yapı mı ekonomik?
Год назад
Maraş depremi bizi mühendis etti
@MCEZD.
@MCEZD. Год назад
Bu teknoloji 2 yıl önce varda ve kullanılıyoda diyelim ki (hiç bir yerde görmedim)bu gün neden o kadar bina göçtü ve binlerce vatandaşımız vefaat etti ? .TEKRARDAN GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE
@nazayman4782
@nazayman4782 Год назад
Raylı sistemi mimar Sinan bulmuştu ama şu an japonlar kullanıyor
@MCEZD.
@MCEZD. Год назад
İşte ülkemizin geldiği durum bu bunun gibi yararlı değilde b.ktan dediğimiz gereksiz şeyleri başka bi ülke alıp kullansa herkes ayağa kalkar
@ubeyd35
@ubeyd35 Год назад
Parayı canımızdan çok sevdiğimizin kanıtıdır bu durum.
@MCEZD.
@MCEZD. Год назад
@@ubeyd35 işte abi bizim milletimiz ekonomiden başka birşeyi dile getirmez bu saatden sonra .
@bymoyger5236
@bymoyger5236 Год назад
Şirketler kullanıyor binaları için zengin malının ve canının değerini biliyor.Ama sana bana satılacak binada kullanmazlar ölürsende umrunda deyiller
@mehmetbeydogan3898
@mehmetbeydogan3898 Год назад
5 kat ve üzeri konutlarda zorunlu olmalı.
@Qriefs
@Qriefs Год назад
hepsinde olmalı
@yurdaalpaslan9859
@yurdaalpaslan9859 Год назад
2 kattan fazlası yapilmasa keşke
@YasinY32
@YasinY32 Год назад
Hepsinde binanın boyuna posuna göre bulunmalı ne türlü izolatör gerekiyorsa taşıyıcı kolonlarda bulunmalı birde toz gibi dökülen malzemeler deniz kumu vs yasaklanmalı ..
@yaistiklalyaolumyaistiklal9252
Sadece bunla iş çözülmüyor demir ve betonun kaliteside önemli 10 demir konulacak yere 3 tane demir koyarsan bu alette kurtarmaz!adam beton yapıyor denizden gelen yıkanmamış kum çakıl taşı kullanıyor o zaman istediğin aleti kullan bina kül gibi yıkılır veya demiri ince kullanıyor bina isterse bu aletin üstüne kurulsun bina yıkılır!herkes her aşamada işini gerektiği gibi yaparsa o binalar ayakta durur yoksa sadece bu aletle iş bitmiyor
@borsanl3665
@borsanl3665 Год назад
Japonyada her binanin altinda var bu sistem, yillardir kullaniliyor, depremi can kaybi vermeden atlatmalarinin sebebini bu sisteme borclular
@halilkazik7816
@halilkazik7816 Год назад
Deprem sadece sağa sola doğru hareket etmez, yer zıplayabiliyor, bu sismik izolatörler bunun da etkisini en aza indirgeyebiliyor mu ? Reportajı veren Arkadaş Mühendis sanırım yada Fizik bölümü mezunu, çok eğitimli bir insan. Ülkemizde böyle insanların varlığı gurur verici bir durum.
@gitarpedalamfi6283
@gitarpedalamfi6283 Год назад
Binayı yıkan kuvvetler yanal kuvvetlerdir eksenel yükler binayı çok etkilemez binalar eksenel kuvvetlere çok dayanıklıdır
@savasdemir5509
@savasdemir5509 Год назад
Üretene ve kullanana vergi desteği verilmeli. Bazı zorunluluklar ve kolaylıklar sağlanarak ülke çapında kullanılması yaygınlaştırılmalı.
@unpredictablememory
@unpredictablememory Год назад
Kullanması zorunlu olan tek yer hastahaneler oldu ve bugün binlerce insan öldü. Hem de bazıları yepyeni binalarda.
@alaattinsuslu9904
@alaattinsuslu9904 3 года назад
başarılar dileriz tebrikler
@timurdemiraksak3258
@timurdemiraksak3258 Год назад
Bir binanın yalnızca %10 maliyetini oluşturuyor. Bu sistem neden zorunlu değil aklım almıyor.
@superadam6014
@superadam6014 Год назад
Derhal seri üretime geçilsin önemli ve hayatı işlem taşıyan bir teknoloji demir kauçuk iki malzeme zaten
@Synanes
@Synanes Год назад
Tüm yapılarda zorunlu olmalı...
@aykuttufekci6081
@aykuttufekci6081 Год назад
Yapilacak her binaya zorunlu hale getirilsin ulkemizde de
@cetingiller7370
@cetingiller7370 Год назад
@@Yusuf-nl8bj yapılacak binanın metrekaresini küçültmek çözmez mi?
@bymoyger5236
@bymoyger5236 Год назад
Zorunlu hale tüm yapılar içinde getirselerdi bu büyük 10 ildeki depremde binlerce halk ölmezdi
@Muhsin_yldz
@Muhsin_yldz Год назад
Keski yatay etkilere oldugu gibi tabandan gelecek dikey kuvvete de emilim yapacak sekilde gelistirilse. Yine de elinize sağlık.
@mehmettemel8725
@mehmettemel8725 Год назад
Videoda goruldugune gore bayagi esneklik var hem tahrip edici guc yatay olandir.Dikey bir itme binayi komple yukari asagi oynatir onemli bir hasar acmaz sonucta beton basinca dayaniklidir.
@uak8787
@uak8787 Год назад
Her binaya zorunlu yapın yapında kurtulsun insanlar ne olur yapın be
@rahimdurmaz
@rahimdurmaz Год назад
Bu ve benzeri videolarda bazen ses çok değişken geliyor. Videoyu yayınlayanlar videoyu hiç denemiyorlar mı? Kaldı ki bu videoyu haber ajansı yayınlıyor, profesyonel yayın kişisel yayın değil.
@hhhhh12345hhhhh
@hhhhh12345hhhhh Год назад
3 yıldır bu videonun buracıkta olduğunu öğrenmek çok üzücü
@mehmetgunduzkuduoglu8159
@mehmetgunduzkuduoglu8159 Месяц назад
Deprem izalatörü üzerine yenilikleri olan bir mühendis olarak sorularım var. Madem izalatörlere deprem yüklerini azaltıyor. Neden normal kolomlarfanndaja büyük kesitli kolonlara ihtiyaç düyuluyor. Ayrıca izalatörlerin altında devasa bağ kirişleri döşemeleri yapılıyor hemen izalatürun üstüne radye jeneral benzeri bir döşeme ve onun üstünde kolonlar yer alıyor. Böyle bir bina 350 m2 oturumu olan binada extra 150 ton demir 500m3 beton kullanılıyor. Ayrıca büyün izalatörlerin aynı seviyede yerleştirilmeleri gerekiyormuş. Sebeb ne. Eğer mühendislik çözümü normal binalardan daha fazla beton demir kullanıyorsa bu işte bir terslik var demektir. Benim sistemin gezerli çoklu bilyalı sistem. Bu sistemde yanal yükleri neredeyse sıfıra yakına indirmek mümkün. Testler çok pahalı. Ve bazı testler Gereksiz masrafı arttırıyor sadece şova dönük adete pahalı olsun uygulanmasın modunda. Özel iş bina yapan taahhüt şirketlerini zorlama olmadıktan sonra bu şartlarda izalatör uygulamaya ikna edemezsiniz. Adam hem ucuza mal edip satıp kar edeceğim düşüncesini yıkamazsınuz. Bu şerlarfa zorunlu uygulamalar dahil izalatör uygulanmış 200 bina rakamını da aşamazsınuz
@YASIN-2
@YASIN-2 4 года назад
Ses sistemi berbat
@ademerdogan4817
@ademerdogan4817 Год назад
Salincagi ister yavaş salla ister hızlı salla gidip geldiği mesafe değişmez ama rezonansı nı bozan etki varsa parçalanır.
@hasanozdagli8304
@hasanozdagli8304 Год назад
Bi video çekmişsiniz eyvallah içerik de harika ama kardeşim bu ses kaydetme işletme olayını yapan arkadaş ne iş yapıyordu acaba ağız okumak gerekiyor anlamaya çalışmak için biz türklerin işleri hep böyle yarım yamalak
@azvaktinizialacagm7014
@azvaktinizialacagm7014 Год назад
Hep kare kolonlara mi uygulaniyor? Bizim mesela hep ince dikdörtgen 10 katli 1.5 metreye 30 cm kolanlar var boyle kolonlara nasil uygulama yapılıyor?
@yd768
@yd768 Год назад
Arkadaşlar mazur görün de çamaşır makinesinin ayağına takılan şeye benzettim 😆 Ancak bu her inşaatta zorunlu olmalı ve en az b20 beton kalitesi de
@nacitiryaki6330
@nacitiryaki6330 Год назад
Benim is yerim c40 betonu ana ona bile guvenemiyorum herseyi demiri betani herseyi saglam oldugu halde
@yd768
@yd768 Год назад
@@nacitiryaki6330 b200 bile olsa duvara güven demedik, tedbirini alıp Allah'a güven..
@nejatokuyan7636
@nejatokuyan7636 Год назад
bu tür izolatörlerin düşe deplasmanları önleme fonksiyonu yok bildiğim kadarı ile. Düşeyde 1g üzeri ivmelerde yırtılmaya karşı çekme testi de yapılıyor mu?
@blackeagle3533
@blackeagle3533 Год назад
Acilen Tüm Türkiye de mevcut ve yeni yapılacak binalarda Deprem izolatörü yasal zorunluluk haline getirilmeli.
@user-tl2eu7jk8j
@user-tl2eu7jk8j Год назад
Herkesten rica ediyorus bu sistemde her yapılacak binalara kullanılmalı
@anil12995
@anil12995 Год назад
Keşke kullanılsaydı para için insan canlarını riske atıyorlar 😢 dün ve bugün yaşandığı gibi
@bayf_
@bayf_ Год назад
Para için insanların canlarını riske atıyorlar diyosun da, oturduğun binada bu sistem var mı? Para madem o kadar önemsiz bir değişken, neden senin, onun, bunun binasında bu sistem yok. Hayal aleminde yaşamayın arkadaşlar. Yıkılan binalarda, binaların müteahhitleri de öldüler. Kimse öleceği betonu atmaz. Ve malesef para çok önemli bir değişken.
@anil12995
@anil12995 Год назад
@@bayf_ Çapsız çapsız konuşma kardeşim parası olan müteahhit olsun parası olmayan adam girmesin bu işe o zaman başka iş bulsun insanların canlarıyla oynamak bu kadar kolay değil
@ozguraslano
@ozguraslano Год назад
Bunun da malzemesin'den çalarlar diye düşünüyorum 😄
@savasatasever5525
@savasatasever5525 Год назад
İnşallah bütün binlarda zorunlu olur inşallah...
@AntaresCad
@AntaresCad Год назад
İzolatörlerin kullanım ömürleri kaç yıl ? Yoksa bina yası ile aynı mı ?
@Mirbeyy
@Mirbeyy Год назад
Bu memlekte yapılacak en büyük iyilik bunu zorunlu hale getirmek değil bunu türkiyede üretip maliyetini nasıl düşürebiliriz sorusuna yanıt bulmaktır maliyet sürdürebilirlik açısından herkesin ulaşabileceği bir noktaya geldiği zaman zaten zorunlu olmasına gerek kalmıyacak bunu herkes kullanıyor olacak zaten trend gibi yada popülerizm gibi binalarda aranan bir ozellik haline gelicek ama şuan için pek mümkün değil her binada kullanman
@irfankalkar8461
@irfankalkar8461 Год назад
İşe bak sen 3 yıl önceki video... Test edebilecek kadar deneyim sahibi olmuşuz, test merkezi kurmuşuz, fakat üretip kullanabilecek seviyede değiliz. Acaba o seviyede olmadığımızdan mı yoksa öylesi işimize geldiğinden mi?
@sezerturetkan9206
@sezerturetkan9206 Год назад
Evet arkadaşlar bu sistem kesinlikle deprem ülkesi olmamızdan dolayı her yeni binaya uygulanmalı TOKİ de dahil olmak üzere. Lakin yine merakımdan üretim firmasını 2 - 3 yıl önce aradığımda tanesinin 4.000 ile 4.500 €uro olduğu bilgisini aldı idim. Kısaca şöyle diyeyim bir binanız var ve bu binayı taşıyıcı bina kolon adedi farz edelim 20 adet çünkü tüm kolonlara konulması gerekiyor. Buda tabi izalatör fiyatı değişmedi ise ki kesin değişmiştir 20 x 4.500 €uro = 90.000 €uro oda TL olarak 1.817.000 TL yapıyor. Not: Bu sistem şayet bina buna uygunsa eski binaya da uygulanabiliyor. Firma önce keşif için ekip gönderiyor sonra karar veriliyor. Lakin tahminimce binanın kolonlarının açıkta olması gerektiğini düşünüyorum bunun için. Ama tabiki hiçbir şey ne fiyat olarak nede kar zarar olarak insanın ve canlıların hayatından daha önemli değil..
Год назад
Büyük onlarca dairenin olduğu binalarda daire başına yükü düşük olacaktır. Devlet destekli sıfır ya da düşük faizli kredilerle (yalıtım ve elektrik üretimlerinde verilmişti benzeri krediler) uzun yıllara yayılmış ödeme planları ile yapılabilir.
@mehmettemel8725
@mehmettemel8725 Год назад
Binanin ne derece saglam oldugunu nasil anlayacaksin eski binalara uygulamak icin.Bazi binalari gorduk govde saglam ama temel coktugu icin yan yatmis oyle binalar icin sonradan monte edilen izolator fayda etmez.En iyisi zeminin iyi yapilmasiyla beraber izolatorlerin uygulanmasi.
@ibrahimcalikiglu7380
@ibrahimcalikiglu7380 Год назад
Yapı denetim yasası gözden geçirilmeli bu aletler zorunlu hale getirilmeli japonya yaptı biz neden yapmayalım
@AntaresCad
@AntaresCad Год назад
Eğer deprem bölgesinde binaların hepsi tokinin yaptığı evler gibi yapılsa bu izolatörlere gerek bile kalmaz fiyatı biraz pahalı zaten Toki evlerinde neden bir şey olmamış ? Depremin olduğu yerde 10 kat daire 2 katta dükkan için 12 katlı yerdeki züccaciye kırılan tabak 3-5 tane diğerleri yerinden bile oynamamış inşaat yönetmeliğine uyulduğu takdirde sorun olmaz ve gayet sağlam olur izolatörlere verilecek parayla vatandaşa daha ucuza ev yapılır ama hastane gibi önemli yerlere yapılması daha iyi olabilir
@fulhamxx
@fulhamxx Год назад
projemiz şehir dışında fay hatlarının gectigi yerlere blok koyuyoruz kirilmayi durduruyor
@cimbomtoshiba
@cimbomtoshiba Год назад
Fiyat yarıya düşmeli en azından. Toplu alım yapılır tüm binalara uygulanır.
@definecijetali4791
@definecijetali4791 Год назад
Bina da sağlam olmalı ayrı konu...
@ismaildag1294
@ismaildag1294 Год назад
Laboratuvar ortamında yapılan bu testler sahadaki gerçek sonucu vermez. 24 dairelik 5katli ve 700... 800 tonluk bir binanın ağırlık değerini davranışını vermez. Ama limitleri zorlayarak yakın bir sonuç alınabilir
@mkg1905
@mkg1905 Год назад
Hangi tip kolonlara uygulanır perde tipi kolona uygun mudur
@mustafayavuz2140
@mustafayavuz2140 3 года назад
Şu sesi ayarlaya bilir misiniz lütfen ...
@yigittoko2936
@yigittoko2936 Год назад
3.50 den sonra güzel bilgi var
@yavuzozz9527
@yavuzozz9527 5 месяцев назад
Dünyada zorunlu olan tek ülke Türkiye ve kullanma yüzdesi yüzde 20 devlet yıkılan binaları komple yapmak yerine en azından yeni yapılacak olan Türkiyedeki binaların sadece izolatör kısmına destek verse daha avantajlı olmaz mı yani evlerin yıkılmasını beklememek lazım insan kaybı bina kaybı çok daha büyük bir zarar bana göre uygulamanın yapılması zorunlu olması ve 5 kat ve üstü binaların ve belli metrekareden büyük binaların zorunlu olarak bu uygulamaya geçmesini devletimizin desteklemesini ve bu konuya el atmasını daha doğru buluyurm
@ercancolak4215
@ercancolak4215 Год назад
bu izalatorun omru ne kadar ?
@mcan543
@mcan543 Год назад
Salncaklama tekniyi çok güzel ama resonansını büyütürse frekans atakları gelebilir arkadaş mühendislik bölümü okumuş gibi bilgili san ki maşallah
@yigit4211
@yigit4211 Год назад
Aslında bence yaptığı işe göre neredeyse ücretsiz bir sistem. Örneğin: Bir binada tüm işler bittikten sonra dairenin maliyeti 500.000 ise buna %10 eklediğimizde 550.000 oluyor karı ile birlikte 1.5m e satılacaksa 1.6m'e satılsa bile ki burada 100 bin fazladan kar var müteahhite daire yine satılır. Kimse 50 100 bin liradan kaçmaz bu sistem için hele ki günümüzde daire fiyatları bu kadar uçmuşken ve para değersizleşmişken fazladan 100 bin hiçbir şey haline geliyor. 100 bine düşük km temiz şahin alamazsınız.
@user-dc6xn9if4v
@user-dc6xn9if4v Год назад
Peki yerden yukarı vuran depremlerde ne kullaniliyor
@cemaliyildiz3276
@cemaliyildiz3276 Год назад
Maliyeti nedir bilgi verebilirmisiniz
@mehmetkilic9237
@mehmetkilic9237 Год назад
Çok bir yüküde yok aslında daireye 150 bin fark biniyor benim hesabıma gore
@-_whysoserious_-
@-_whysoserious_- Год назад
Yukarı,aşağı haraketler ne olacak ?
@icsmartbot
@icsmartbot 3 года назад
Peki yukarı aşağı ne olacak? Diye sormuşlardır eminim..
@atakasim8721
@atakasim8721 Год назад
Yeterince can ve mal kaybı olmadan bu ülkede hiç birşey düzelmez.
@hasanmusa848
@hasanmusa848 Год назад
👍👍👍
@mr.lanselot7104
@mr.lanselot7104 Год назад
mütahitler bunları kullanarak bina yapsa kapış kapış gider
@CanisMajorisify
@CanisMajorisify Год назад
Arkadaşlar bilen bilmeyen konuşuyor, bu ürünler kauçuk bazlı alttan üstten bir kalıba sıkıştırılmış ve uzun süre açık hava şartlarına dayanıklı olarak tasarlanmış petrol ürünüdür. Bu ürünler ülkemizin öz kaynakları ile çok rahat üretilebilecek ürünlerdir ki çok yakında yerli olanları duyacaksınız, arge çalışmalarımızın sonuna geldik. Çok daha uygun fiyat çok kısa sürede bu ürünler en küçük müteahhitin bile rahatça ve en uygun fiyatla ulaşabileceği hale gelmesi için tüm varlığımızla çalışıyoruz. Bizim dışımızda da bu ürünü geliştiren Ülkemizin yerli firmaları Ankara ve İstanbulda mevcuttur. Yakında görüşmek üzere
@cetingiller7370
@cetingiller7370 Год назад
Böyle güzel haberleri okumayı özlemişiz, umarım maliyeti yüksek olmaz ve herkes yaptırabilir
@mehmetalibozkurt7713
@mehmetalibozkurt7713 Год назад
Depremden önce neden bu kadar bilinçlendirme yapmadınız
@emrullah_ckrby
@emrullah_ckrby Год назад
Sismik izalatörler zorunlu hale getirilmeli olmayan binalarda belediye izin vermemeli
@ahmetakinci9033
@ahmetakinci9033 Год назад
İzolatörün Yeni binalara değil,eski binalara uygulanması söz konusu diyorsunuz. Olmuş bitmiş binaya nasıl uygulanabilir? Ve yeni binaya yani yapılacak binaya nasıl uygulanmaz ! Anlayamadım.
@attilla_mete349
@attilla_mete349 Год назад
İzolatör fiyatları oldukça pahalı (pahalı olsa da; kullanmak gerek o ayrı konu) neden içinde elektronik hassas cihazlar olmayan bir çelik düzenek bu kadar pahalı? Üreten şirket sayısı mı az, rekabet mi oluşamıyor? Tanesi 6.000 dolar gibi okudum bir çok kaynakta ondan merak ettim. Alaşımlı çelik fiyatları da malum, üretim işçiliği de zor gözükmüyor, bu yüksek fiyat neden? Gerçi 60 dolar da olsa, bunu uygulamaktan kaçabilecek müteahhit ve mühendislerimiz de olacaktır mutlaka.,,
@rturkertasasiz2533
@rturkertasasiz2533 3 года назад
Mübarek çektin videoyu yayına vermeden bir kontrol et. Ayarını yap. Çekim arası bir kontrol et. Tekrar çek.Çok önemli bir konuyu mahvettin.
@ilhanaydn5763
@ilhanaydn5763 Год назад
Ses yok
@rezaa2173
@rezaa2173 Год назад
Acaba kaç sene gider ? İzaletor calıştı bakımı olacakmı? Bozuldu degiştirilebilirmi? Sorun oldu tamiri nasıl olur. Fiyatı 50x80 kolon fiyatı ucuz olmalı yapılacak evlere mecbur edilmeli.. Türkiye için ekmek su 20 daire için 27 kolona Bundan koyacaksın Sordum 4000 bin dolar imiş 2000 ne yelisi olsa 1500 Muhtesem olur milletimiz kurtulur İnsanımız öldü?Belki 150 bin Niye ölsün insanım?
@yukselsimsek3032
@yukselsimsek3032 Год назад
Ses cok zayif olmus duyulmuyor
@arifkaraman7892
@arifkaraman7892 Год назад
Bu izalatörlerin tanesi 6000 dolar,ortalama bir binada 40 kolon varsa 240 000 dolar bir maliyettir.Buda güncel kurla 4 milyon 560 bin tl yapar.işte ithalatçı zihniyet böyle olur.Bizim erdemir,kardemir gibi demir çelik üreten kurumlarımız var.Bunu üretmeye destek olup millete kazandıramazmı?emin olun bunu yapmak çok büyük bir iş değil.
@aliveli3860
@aliveli3860 Год назад
Tanesi 6000 dolarmış 40 kolon x 6000 dolar +binanın maliyeti = 2 kat artıyor maliyeti ( Antalya'da yeni daireler 3 milyon + 3 milyon daha kimse daire satın alamaz Ama 30 daireli 40 daireli binalara zorunlu hale getirilebilir.
@mugairkaya5024
@mugairkaya5024 Год назад
6000 dolarlık bir malzeme değil. Yurtdisi fiyatlarina bakabilirsin
@buyitany2288
@buyitany2288 Год назад
Şuan zaten daire alabiliyor musun?
@kubilaysanat8414
@kubilaysanat8414 Год назад
Selamlar bir sorum olacak. Bu izolatörler daha önce yapılmış bir binaya yaptırılabilir mi? Yani mesela kolonlar teker teker kesilip kolonun içine yerleştirilebilir mi yoksa mecburen bina baştan inşa edilirken mi yapılması lazım? Teşekkür ederim.
@yunusmahmutogullar249
@yunusmahmutogullar249 Год назад
Bildiğim kadarıyla yapılmıyor. Çünkü kolonlar bu izolatörlere göre yapılıyor. Binada izolatörün bırakılacağı yer ona göre hazırlanıyor.
@sedataslan3216
@sedataslan3216 Год назад
Reis maalesef yeni binalara uygulanabiliyor ona göre proje falan çiziliyor bende inşaat firması sahibiyim ürünün fiyatı ortalama gücüne bağlı olarak 250 bin TL'den başlıyor 1 adet fiyatı buda projeye bağlı olarak büyük bir meblağ tutuyor bundan dolayıda kimse kullanmıyor yakın zamanda bizde üretime başlıyoruz izolatör ile ilgili
@erdincozcan1651
@erdincozcan1651 Год назад
Yeni yapılmış binaya bu sistem ugulanıyormu aça
@siketrun3505
@siketrun3505 Год назад
Kolon kesilip ekleniyor başka videoda gördüm.
@kubilaysanat8414
@kubilaysanat8414 Год назад
@@sedataslan3216 biz 2016 da ya da 2017de üretime başladık diye biliyorum
@dogrucudavut202
@dogrucudavut202 Год назад
Sayın Bu filmi çeken kişiler bu filmin ses kaydının kötü olduğunu fark etmediniz mi? Hiç filmi seyretmediniz mi?
@volter555
@volter555 Год назад
Toki evleri hiç hasar gormedi. Toki gibi yapın once sonra bu isolators gelelim
@abdullahibrahim1847
@abdullahibrahim1847 Год назад
Bu sistem yatay genişliği yüksekliğinden düşük olan binalarda güzel olur ama taban genişliği az olan yüksek binalarda binanın devrilmesine yana yatmasına sebep olacakmış gibi görünüyor. Bizim binamız 200 m2 yani 10*20 m (yani 10 m inceliği var). Binanın yüksekliği 17 m (6 kat)... Böyle bir bina yüzükoyun yere kapaklanmaz mı? 🙄
@asok6363
@asok6363 Год назад
100 katli gökdelenler , bunla ayakta kalıyorsa, dediğiniz gibi binalarda kalır.
@abdullahibrahim1847
@abdullahibrahim1847 Год назад
@@asok6363 bilakis yüksek katlı binalara bu sistemi yapmadıklarını söylediler bir belgeselde. Gökdelenlerin taşıyıcı kolonları ağır çelik olduğu için daha çabuk yatar denmişti. Bence de bu sistem her binaya uygulanamaz. Burada yorum yapanlar tüm Türkiye bu sisteme geçmeli dediği için dikkat çekme amaçlı, soruyla yazdım. Yoksa belgeselini izleyip cevabı biliyordum ama yanlış usül kullanmışım anlaşılan 🙂 Maalesef asıl mesele de maliyeti. 5 katlı binaya maliyeti 5 milyon tl dendi. Müteahhit bu paraya binayı mal ediyor zaten. Kısaca kurumsal binalara veya rezidans tarzı ultra lüks bloklara uygulanabilir. Bu şartlarda Sokak arasındaki sıradan daireyi orta sınıf alamaz zaten. Maalesef... Bunu devlet üretmeyi belki o zaman tan fiyatı 6 bin $ dan yarı yarıya düşerse orta-üst sınıfa da hitab edebilir.
@asok6363
@asok6363 Год назад
@@abdullahibrahim1847bu kadar yüksekse maliyet , zaten türkiye için uygulanabilir bir teknik olmaktan çıkıyorkamuya açık kurumlar hariç.Haklı olabilirsin, bizimkisi teknik bilmeden temenni ile konuşmak. bırak izolatörü ,demiri betonu doğru kullansak bize yeter.
@factorydude8102
@factorydude8102 Год назад
@@abdullahibrahim1847 gökdelenlerde böyle bir sistem asla kullanılamaz. Bu izalatörler kolonlar kesilerek aralarına yerleştiriliyor. Gökdelenler için tasarlanmamıştır. Daha çok geniş yapılı binalarda kullanılır. Gökdelenler için kullanılacak sistemler bellidir. Bunlar ray mekanizmalarıdır. Depremden sonra 1 saat boyunca dahi salınıma devam ederler
@reco3406
@reco3406 Год назад
Bu sisteme geçilmeli
@erdincerbay4647
@erdincerbay4647 Год назад
Tamam çok güzel bir şey ancak izolatörler de kullanılan lastik vb materyallerin ömrü ne kadardır
@nubaskir
@nubaskir Год назад
yatay hareketlere için tamam, peki bu izolatörlerin dikey hareketlere tepkisi nedir?
@ylmzvideos
@ylmzvideos Год назад
şu aletin bir binaya getireceği ek maaliyet ne olur allah aşkına. zorunlu yapın gitsin ya. bu kadar mı zor. bir imzaya bakıyor. binlerce candan daha mı değerli?
@hasantepegoz5475
@hasantepegoz5475 Год назад
Testi görmedim ben Yüksek makine mühendisiyim önce görelim kaç bin ton acirlik taṣıyor bunlar çok önemli
@gala_fan_1905
@gala_fan_1905 Год назад
Maliyeti nedir? Cok pahali diye duydum
@keremsari1897
@keremsari1897 4 года назад
Benim anlamadığım 10 milyon dolarlık bi inşaatta..yaklaşık 1 milyon dolar bu izolatörlere mi verilecek neden bu kadar fazla
@Nupers
@Nupers 4 года назад
Talep az olduğu için fiyatı fazla
@kursadncerisi4450
@kursadncerisi4450 3 года назад
Ölmemek için😊
@mehmetgunduzkuduoglu8159
@mehmetgunduzkuduoglu8159 2 года назад
Benim bulduğum sistem kolon başına 3bin usd olur yalnız test pahalı ve gereksiz kolon başına bin usd Binada kaç kolon varsa toplam maliyeti daire sayısına bödaire başına 1000. 1500 usd yi geçmez.
@kilicaslan2344
@kilicaslan2344 2 года назад
@@mehmetgunduzkuduoglu8159 Bıkmadınız mı ayrı şeyi her yere defalarca yazmaktan. Testler pahalıda sizin yaptığınız ürün bedava mı ? Kime göre ucuz kime göre pahalı. Burada yorumlarınızı okuyanlar sizin ticaret hayatınızda yaptığınız şeyleri belirlemeyecek
@mehmetgunduzkuduoglu8159
@mehmetgunduzkuduoglu8159 2 года назад
Mühendisler rakam konuşur. İddialarını da ispat eder. Bu konuda herkesle tartışırım. Hodri meydan.
@ShadowGarden-_-
@ShadowGarden-_- Год назад
%5 % 10 gibi bir bedel farkı oluyormuş %5 %10 daha az ödeyelim diye mi ölüyoruz bu izolatörler 1. ve 2. seviye deprem bölgelerinde tüm binalar için zorunlu hale getirilmeli yoksa bunun bedelini %10 gibi küçük sayılarla kurtaramayız........
@mehmetgunduzkuduoglu8159
@mehmetgunduzkuduoglu8159 3 года назад
Eskişehir teknik üniversitesi tekel durumunda ki test labaratuarı test fiatları ve şartnamede şartlar deprem izolatörü ün yaygın kullanılmasının önünde en büyük engeldir. Her bina için 20000 euro gibi bir Fiat istiyorlar. Test şartları abartılı ve şova dönüktür.bunu 2000 senesinde deprem izolatörü geliştirmiş bir mühendis olarak söylüyorum.ddşamın kanıtı Türkiye çapında sadece devlet destekli bir kaç hasta e dışında kaç adet özel binaya uygulandığında bakın anlıyacaksınız. Toplam uygulama 100 adeti geçmiyor. Niye acaba
@tonystark8647
@tonystark8647 2 года назад
bridgestone nun izolatörünü aldım diyelim bunun neyini test edecek eskişehrdeki test merkezi anlamadım zaten hazır ürünü kullanacam
@tonysoprano1612
@tonysoprano1612 2 года назад
Ne bu Gökhan Özdemir düşmanlığı olm
@mehmetbeydogan3898
@mehmetbeydogan3898 Год назад
uygulanmasını istemiyorlar demek ki,altı üstü test
@likestromtool
@likestromtool Год назад
DEvlet işlerinde kullanılır ancak. Elazığdaki hastanede 800 adet kullanıldı. DEvasa hastane. Sadece 800 adet binayı birkez daha kaba inşaat maliyeti kadar. Çok pahalı ve bunu uygulayacak ekip ve eğitim herkezde yok. Bunun yaygınlaşması çok zor.
@Murat-Rumet
@Murat-Rumet Год назад
Mikrofon sesi neden bu kadar az ya
@erhustudio8389
@erhustudio8389 Год назад
Ben hiçbir şey anlamadım ki.
@gala_fan_1905
@gala_fan_1905 Год назад
Birde duvar damperlar var
@serafettindurul9608
@serafettindurul9608 Год назад
Makinist. Ses nerede
@Mustafa-cd7uq
@Mustafa-cd7uq Год назад
Binada sağlam temel yoksa maalesef bu sistem işe yaramaz .
@ktipiyoz4163
@ktipiyoz4163 Год назад
Onun da çaresi var, binanın alt zeminini oluşturacak alana foraj yapılır daha sonra açılan deliklere beton kazıklar yapılır. Buna zemin iyileştirme denilir. Bilhassa toprak, kumlu alanlarda bu metoda başvurulur.
@Mustafa-cd7uq
@Mustafa-cd7uq Год назад
@@ktipiyoz4163 problem adamlar temel ve istinat para yediği ve gözle görülmediği için sallıyorlar . İzmir'de delikler delip toprak altına basınçlı beton basılıyor sonra temel açılıyor .
@erhan7194
@erhan7194 Год назад
Mecburiyeti olmalı.
@mehmetgunduzkuduoglu8159
@mehmetgunduzkuduoglu8159 3 года назад
Eskişehir de yapılan izolatör testleri abartılı ve çok pahalıdır. Her Bi a için iki adet numune test edilecek ve bu. Bu numuneler bir daha kullanılmıyacaktır. Her test numunesi 7000 euro imiş. Yanı test maliyeti 20 000 euro olacak bu rakamı hiç bir müraahide kabul ettiremezsiniz. Kauçuk esaslı deprem izolatörü ün. Kullanıldığı malzemeler otomotiv endüstrisinde 150 senedir kullanılıyor. Ve ömürleri boyunca özelliklerini kaybetmeden. Çalışıyor. Depreme maruz kalan bir binada bu izolatörler Kaç kere salınım yapacak ki 100 ü geçer mi. Evsafından ne kaybedecek. Ayrıca bu lastik izolatörler tatbik ettiğim sistem çok daha küçük kesitli izolatör yapımına elvermektedir. Yaptığım deneyde 9 cm çapındaki bir izolatör sistemine 150 ton yük tatbik ettim sistematiği bozulmadan salınımını devam ett. Ayrıca bu lastik izolatörlerin salınım esnası D Yanal hareketlerini de sınırlıya biliyorum Ayrıca ben yaptığım diğer hareketli bilyalı sistem 15 cm yüksekliğinde max 1 metre çapında taşıyıcı konkav tablanın üzerinde Yanal yönde min 30 cm her tarafa hareket edebilmektedir. Ölçüleri her zaman değişik olarak tatbik edebilmektwyim. İlgşben arkadaşlara teşekkür ederim İnş. MÜH. M. GÜNDÜZ KUDUOĞLU
@mehmetbeydogan3898
@mehmetbeydogan3898 Год назад
bilyeler çok pahalı olmasa gerek,altı üstü çelik bilye.
@kaptanayaz
@kaptanayaz Год назад
Sizce bu çelik izolatörler mi daha iyi yoksa kauçuk esaslı olanlar mı ?
@fatihozturk0
@fatihozturk0 Год назад
ne gerek var ki, ceset torbası daha ucuz. inşaatçılar, hükümetler, yapı kuralları karar vermişler neticede izalatör mü? ceset torbası mı ucuz!!!!!
@selcukdemirkaya3164
@selcukdemirkaya3164 Год назад
Fiyatı 200 bın TL tek bir adeti bir evde 30 kolon olsa hesabını yapın 20 ton daha demir çelik atarsın bişi olmaz
@kuzeyemirbati
@kuzeyemirbati Год назад
aynen gördük birsey olmadigini
@serkanakyuz3978
@serkanakyuz3978 Год назад
Peki bunu vidalayacak monte edecek ekipmanınızın..dayanıklılık suresi 50 yıl olur mu..?
@ubeyd35
@ubeyd35 Год назад
Yeterki kullanımı zorunlu hale getirilsin. Gerekirse civata ve somunlar 25 yılda bir revize edilir.
@serdengecti87
@serdengecti87 Год назад
Karbon çeliği kullanırlarsa dayanır. O zor iş değil.
@TheReis6134
@TheReis6134 Год назад
SES NERDE...kaydınıza kayayım...
@hicrigabis1886
@hicrigabis1886 Год назад
Başka ülkelerde kullanma rahat Türkiye'ye gelince zor bu RTE nedenn bunu zorunlu kılmıyor..
@mehmetcantutar9306
@mehmetcantutar9306 Год назад
Para para para ah beee
@ubeyd35
@ubeyd35 Год назад
İş maliyetinin %5-10'u ile olası depremin %70-80'i izole edilebiliyor ve kullanımı yok denecek kadar az. Parayı canımızdan çok sevdiğimizin kanıtıdır bu. Şaka gibi.
@emrehanamaharapvebitapdusm5837
Orda örnek vermiş videodaki kişi, hastanenin içindeki malzemelerin yanında %5-10 demek istemiş. Ortalama bir vatandaşın evde kullanması için bir ev parası da bu aletlere vermesi gerekiyor maalesef.
@bayramalitepe7040
@bayramalitepe7040 Год назад
Abi binan 4kati fiyatta satiyorlar
@Kobe-tx5og
@Kobe-tx5og Год назад
Japonların kullandığı teknoloji çok güzel depremi azaltır, fakat Kahramanmaraş depremi video kayıtları bize gösterdi ki zemin Havaya kalkıyor, bunun kalkma en başta sebebi ise depremin merkezinin fay hatlarının çok çok yakın olması, hal öyle olunca havaya kalkan bina da (toprakta) izalatör ne kadar iş yapar bunu bilemiyoruz, bu sistemin daha iyi olan özelliğini birileri yapması gerek örneğin yukarı kalkacağı zaman o vidalar çok fazla işe yaramaz kopara ona da çözüm bulunması gerek, izalatörün bizim ülkemize uyumlu olarak ancak ürettikten sonra bunlari yaptıktan sonra ne kadar işe yarar, artık orası da Yaradan Allah CC. Kalmış.
@MN-nl9uu
@MN-nl9uu Год назад
zemindeki tepkiyi yukarıya iletmeyecegi için binayı kaldırmaz. tabi ince uzun binalarda çok işe yarayacagını sanmıyorum
@teoman6653
@teoman6653 Год назад
Şehir hastanelerinde bu sistem var açıkladıklarına göre depremde 5-6 cm rekor seviyede esneme gerçekleşmiş ve depremin şiddettini neredeyse yansıtmamış. Cam kırığı sıvalarda çatlak bile yok dediler.
@mustafabilgin1385
@mustafabilgin1385 Год назад
O kadara ağırlığı yukarı kaldıracak bir güç kullanmaya kalkarsan bina inşa edemezsin. Buna gerek de yok. Binaları zemini sağlam yerlere inşa edebilirler. Deprem büsbütün alttan yukarı gitmez, binayı da o şekilde kaldırmaz. Binanın temeli ve betonarması olması gerektiği şekilde olursa sorun olmaz. Bu mühendisliktir. Bilimsel boyutu vatandaş bilemez. Herşey gereğince yapılmadığından oluyor bunlar.
@behemehal
@behemehal 3 года назад
Yapılan binaya sonradan eklenebiliyormu ?
@mertaydn8657
@mertaydn8657 3 года назад
Evet orta kolonların üst kısmını kesip izolatör yerleştiriyorlar ( öncesinde yapıyı denetliyorlar )
@mehmetgunduzkuduoglu8159
@mehmetgunduzkuduoglu8159 2 года назад
Bitişik nizam binalara izolatör uygulanmaz. Ayrık nizam eski binalarda uygulanabilir.
@aynurcolak4574
@aynurcolak4574 3 года назад
Birşey anlasilmiyor
Далее
Визуализация гравитации
10:00
Просмотров 13 млн
Я ВЕРНУЛСЯ 🔴 | WICSUR #shorts
00:57
Просмотров 2,2 млн
Rizeli marangoz Frank Fisherman
10:53
Просмотров 574 тыс.
Depremde hayat kurtaran Sismik izolatörü inceledim!
10:03
4. Boyuta Geçiyoruz!
9:40
Просмотров 445 тыс.
EVİNE DEPREM KABİNİ YAPAN ADAM (66 TON)
21:28
Просмотров 1,2 млн
Я ВЕРНУЛСЯ 🔴 | WICSUR #shorts
00:57
Просмотров 2,2 млн