Тёмный

Does your brain shrink when you worry too much? 

Universiteit van Nederland
Подписаться 247 тыс.
Просмотров 16 тыс.
50% 1

We all worry sometimes when we lie awake at night. But besides disturbing an important good night's rest, chronic worrying has more serious consequences. It shrinks your brain. And before you start worrying about thát: Charlotte Sleurs, brain scientist at Tilburg University, will tell you what happens during worrying and what you can do about it.

Опубликовано:

 

4 июн 2024

Поделиться:

Ссылка:

Скачать:

Готовим ссылку...

Добавить в:

Мой плейлист
Посмотреть позже
Комментарии : 21   
@Stibbeladoodle
@Stibbeladoodle Месяц назад
Dus genoeg redenen om je zorgen te maken over het maken van zorgen maar maak je geen zorgen want dat is niet goed, slaap lekker en veel sporten!
@camillawilliams3954
@camillawilliams3954 Месяц назад
Een goede, vooral korte!, uitleg.
@elviram7599
@elviram7599 Месяц назад
ik zelf heb autisme en het is naar mijn idee ook wel algemeen bekend dat je bij bepaalde diagnoses (bijv. autisme, add) sowieso ook meer piekert of hier gevoeliger voor bent. ook omdat je hoofd altijd heel vol zit (dit is bij mij het geval), en het feit dat je probeert mee te draaien in een maatschappij die vaak niet echt ingericht is voor een neurotypical persoon met alle prikkels en masking en andere dingen waar je tegen aan loopt. hierdoor merk ik ook dat zeker in het verleden ik veel gepiekerd heb en met momenten dit nog steeds welleens (veel) heb. gelukkig gaat het iets minder en probeer ik dingen los te laten of vind ik steeds meer handvaten. Ook de gedachte dat je niet over alles controle hebt helpt vaak best wel. echter had ik nog een vraag, want merk zelf de laatste tijd dat ik idd ook best wel last heb van geheugenproblemen. vooral met namen onthouden of dingen kwijt raken en veel al op het korte termijn geheugen. heel soms lange termijn geheugen. En dat is best confronterend. ook soms niet goed uit woorden kunnen komen. nou zou het door het piekeren kunnen komen maar ook gewoon door mijn autisme of add die door bepaalde omstandigheden of drukte of wat dan ook dit verergert. maar ik vraag me dus af mocht het door het piekeren komen en je zorgt voor betere slaappatroon en dat je niet tot bijna niet meer piekert etc. kan het dan in verloop van tijd herstellen? of zijn er manieren hoe dit te herstellen? of is het zo met dat je alleen maar kan voorkomen dat het minder erg wordt.
@UlasMT
@UlasMT Месяц назад
Ik ben 33 jaar, slaap al sinds mijn 19e behoorlijk slecht (vaak nachten van totaal maar 5 uurtjes slaap, of soms gewoon de hele nacht helemaal geen oog dicht kunnen doen), en ik merk nu al dat ik ernstige geheugenproblemen heb. Namen van mensen die niet meer opkomen, triviale feiten die ik (voorheen wist) niet meer kunnen benoemen, dingen niet meer goed kunnen onthouden, en tijdens gesprekken niet goed meer uit mijn woorden kunnen komen. Echt heel kut. Ik hoor iedereen vaak zeggen: "lekker goed slapen, goed ontspannen", maar het is niet dat ik niet wil slapen of ontspannen, maar mijn geest staat het gewoon niet toe. Die staat 24/7 aan en zelfs slaapmedicatie helpt niet. Ik vermoed dat bij sommige mensen (zoals ikzelf) iets in de hormoonhuishouding niet in balans is. Ik geloof dat dit een echte ziekte is, maar dat dit nog niet wordt (h)erkend door de medische wereld.
@eijffelbridge
@eijffelbridge Месяц назад
Drink je koffie of andere cafeine houdende dranken? Ik zelf kan alleen sochtends max 2 bakjes koffie drinken. Als ik meer drink of na 12 uur smiddags dan kan ik niet in slaap komen. Weet ook dat cola of zelfs thee je ook wakker kan houden. Slapen blijft moeilijk, maar er zijn een aantal dingen die het kunnen vermakkelijken. Ik ben gediagnostiseerd met adhd, weet niet of jij dat ook hebt, maar dat kan verklaring geven voor de drukte in je hoofd. Succes en sterkte!
@UniversiteitvanNL
@UniversiteitvanNL Месяц назад
We hebben je comment doorgestuurd naar de wetenschapper. Dit zegt Charlotte: 'Bedankt voor het delen van dit verhaal. Dit is een herkenbare situatie. Het oogt vaak als een cirkel die moeilijk lijkt te worden doorbroken. Het is zeker zo dat de hormoonhuishouding samenhangt met zowel de hoeveelheid en kwaliteit van slaap, alsook met “de geest die 24/7 aanstaat”. De geheugenklachten kunnen verklaard worden door zowel de beperkte slaap (verschillende slaapfasen zijn namelijk belangrijk voor het opslaan van informatie (leren) en geheugen), als de bijhorende hormonale cyclus, en bij een heel aantal mensen ook door het gebruik van slaapmedicatie. Er zijn verschillende interventies die hier vandaag de dag voor worden voorgesteld. Dat zijn vooral gedragsmatige interventies, zoals cognitieve gedragstherapie of ontspanningstechnieken, en fysieke activiteit, omdat deze voorlopig het meeste evidentie bieden voor aanpassing in de “geest die blijft aanstaan”. De effectiviteit van die interventies is opnieuw individueel zeer verschillend.'
@Masada1911
@Masada1911 Месяц назад
Mijn brein was al spiegelglad en nu krimpt hij ook nog?!
@kraatshenk7665
@kraatshenk7665 Месяц назад
Heeft het ook nog nut dat dat gebeurd? Of is dit een evolutie foutje?
@UniversiteitvanNL
@UniversiteitvanNL Месяц назад
Goede vraag Henk, we hebben je vraag voorgelegd aan de wetenschapper. Dit zegt Charlotte: 'Wanneer we het nut van piekeren willen beschrijven, moeten we onderscheid maken tussen kortstondig piekeren versus chronisch piekeren. In geval van een kortstondig reëel probleem, dat zich voordoet of nog zal voordoen in de toekomst op korte termijn, zal de stijging in cortisol bv. helpen om energie beschikbaar te maken voor onze reactie, onze bloeddruk en alertheid te verhogen. Op die manier kan ons stress-systeem onze aandacht richten op anticipatie op bedreiging, of op het zich goed aanpassen of voorbereiden op een nieuwe situatie. Het stress-systeem is zo ook mee betrokken bij de inschatting van het probleem, en bij een efficiënt stress-systeem (dat af en toe actief wordt), zal piekergedrag op korte termijn onze motivatie, planning en gedrag op een nuttige wijze bijstaan en met stress om te gaan. Echter, in geval van chronisch (te langdurig) piekeren (of bij een irreëel probleem), wordt het piekergedrag een probleem: het verstoort de hormoonbalans, het immuunsysteem, zorgt voor hersenveranderingen, en verstoring van slaap. Die anatomische veranderingen in het brein bij chronisch piekeren, zoals het verkleinen van bepaalde regio’s, lijken niet voordelig/nuttig, gezien ze gepaard gaan met meer andere vormen van psychologische symptomen (bv. geheugenklachten).' Hopelijk heb je iets aan dit antwoord!
@kraatshenk7665
@kraatshenk7665 Месяц назад
@@UniversiteitvanNL waarom dan zoveel die er aan lijden? Bijvoorbeeld kleurenblindheid, sikkelcelanemie hebben ook voordelen onder bepaalde omstandigheden.
@mokkaboon
@mokkaboon Месяц назад
Makkelijk gezegd ligt er net aan in wat voor een situaties je zit.
@Julian-xj1uy
@Julian-xj1uy Месяц назад
In NL wordt al veel minder gepiekerd als er minder woningnood zou zijn..
@Boomenik
@Boomenik Месяц назад
Vraag: als dit proces gaande is dan je cortisolspiegel verhoogd?
@UniversiteitvanNL
@UniversiteitvanNL Месяц назад
We hebben je vraag voorgelegd aan de wetenschapper! Dit zegt Charlotte: 'De link tussen piekeren en cortisol is redelijk complex, zeker als we gaan kijken naar individuele verschillen. Tijdens het piekeren wordt de aanmaak van cortisol doorgaans inderdaad verhoogd bij de meeste mensen, maar die stijging is wel afhankelijk van veel factoren: stress-gevoeligheid, coping technieken, slaapkwaliteit, fysieke activiteit, eerdere stress-ervaringen (bv. traumatische ervaring). Het kan bv. zijn dat de basis-niveaus van cortisol reeds lager of hoger zijn door deze factoren, en daardoor de stijging sterker/minder sterk is. Met andere woorden, de gevoeligheid van onze biologische stress-reactie op het piekeren is dus heel verschillend tussen mensen.' Hopelijk beantwoordt dit je vraag!
@Boomenik
@Boomenik Месяц назад
Bedankt voor het beantwooren van mijn vraag
@Sietskefeitsma
@Sietskefeitsma Месяц назад
Als ik met mn hoofd schud klinkt t of er een knikker heen en weer stuitert daarbinnen, nu snap ik waarom🤣🤣
@UniversiteitvanNL
@UniversiteitvanNL Месяц назад
😂😳
@E1340ALPHA
@E1340ALPHA Месяц назад
Ik stuur dit door naar mijn vrouw dit gelooft zij nooit☝🏼🤓
@joannacorner7113
@joannacorner7113 Месяц назад
Wat helpt is om al je angsten en piekergedachten aan God te geven. Deel maar je hart met Hem, Hij zal je nooit afwijzen. Hij zorgt voor je en kan je leegte vullen. Hij is Zelf het Antwoord op al je vragen. Lees maar eens (weer) de bijbel en vertrouw Hem. Het komt goed. In Hem is je toekomst hoopvol❤
Далее
Is verse groente gezonder dan uit pot of diepvries?
13:19
Bestaat helderziendheid?
15:06
Просмотров 100 тыс.
Is burn-out een ingebeelde ziekte?
12:29
Просмотров 30 тыс.
Redt het meest vervuilende land het klimaat?
15:20
Просмотров 125 тыс.
Hoe ultrabewerkt eten ons ziek maakt
15:48
Просмотров 532 тыс.
Overal camera's: Kan je nog ongezien over straat?
11:27
Hebben vrouwen een ander brein dan mannen?
14:25
Просмотров 30 тыс.
Hoe constructief is piekeren?
15:56
Просмотров 48 тыс.
Do sports drinks improve your abilities?
4:48
Просмотров 15 тыс.