Тёмный

Tarihte Duygular: Duygular Tarihi Nedir?-Barbara H. Rosenwein 

Tarih Obası
Подписаться 383 тыс.
Просмотров 8 тыс.
50% 1

“Duygular Tarihi Nedir?” son yirmi yıldır popülerleşen duygu araştırmalarına önemli bir giriş kitabı. Çok farklı disiplinleri bünyesinde toplayan bu alan, duygu meselesini anlamada tarihin vazgeçilmez katkısını öne çıkarıyor. Yazarlara göre nerdeyse her alanda ikame edici bir açıklamaya dönüşmüş olan duygu fenomenini biyolojiden sosyolojiye, siyasetten tarihe kadar geniş bir perspektifte ele alan bu inceleme, duyguyu dar ve kolaycı tanımlara sıkıştırmaktan ısrarla kaçınıyor. Duygunun çoğul anlamlarını ihmal etmeden duyguların “gizli yaşamını” açığa çıkarmaya odaklanırken, bu alanın yeni repertuarını oluşturan “duygu standartları, duygu rejimleri, duygu toplulukları” ve “duygusal performans” gibi kavramları eleştirel bir gözle değerlendiriyor.
Alanın yetkin isimlerinden olan Barbara H. Rosenwein, Riccardo Cristiani ile birlikte duygular fenomenini sadece tarihçilere değil, bütün disiplinlerden uzmanlara seslenerek tartışıyorlar.
Barbara H. Rosenwein, Riccardo Cristiani, Duygular Tarihi Nedir?
www.kitapyurdu.com/kitap/duyg...
#HafifTarih serisinde tek bir kitabı inceliyor ve bu kitap üzerinden belirli bir konuyu tartışıyoruz. Serinin tümüne şu linkten ulaşabilirsiniz:
• Hafif Tarih
Hafif Tarih serisi nedir? Tek bir kitap üzerinden tarihin bir dönemine yolculuk ettiğimiz yayınlardır. Hafif bilgiler içerir, zihni yormaz, dinlerken öğretir ve zihninizi dinlendirir.
Hafif Tarih serisinin diğer videoları için tıklayınız.
• Hafif Tarih
Bizi takip edin! / cerencsungur
Twitter x.com/tarihobasi
Tarih Obası Blog / tarihobasi
Yapay Zekâ Müziklerimiz suno.com/@tarihobasi

Опубликовано:

 

16 июл 2024

Поделиться:

Ссылка:

Скачать:

Готовим ссылку...

Добавить в:

Мой плейлист
Посмотреть позже
Комментарии : 40   
@TarihObas
@TarihObas 3 года назад
İleri okuma yapmak isteyenler için. Emotional Communities in the Early Middle Ages Proposing that people lived (and live) in "emotional communities"―each having its own particular norms of emotional valuation and expression―Barbara H. Rosenwein here discusses some instances from the Early Middle Ages. Drawing on extensive microhistorical research, as well as cognitive and social constructionist theories of the emotions, Rosenwein shows that different emotional communities coexisted, that some were dominant at times, and that religious beliefs affected emotional styles even as those styles helped shape religious expression. www.amazon.com.tr/Emotional-Communities-Early-Middle-Ages/dp/0801474167 The Hıstory Of Emotıons: An Intervıew Wıth Wıllıam Reddy, Barbara Rosenweın, And Peter Stearns onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/j.1468-2303.2010.00541.x Anger, The Conflicted History of an Emotion yalebooks.yale.edu/book/9780300221428/anger American historian Barbara H. Rosenwein lectures on anger Barbara Rosenwein’s most recent book, Anger: The Conflicted History of an Emotion (London: Yale University Press, 2020), traces the history of anger by looking at the many different attitudes about it that existed and continue to exist. www.ru.nl/rich/news-events/news/redactionele/american-historian-barbara-rosenwein-lectures-on/ Charles Darwin, The Expression of the Emotions in Man and Animals, with an introduction, afterword, and commentaries by Paul Ekman (3rd edn, New York: Oxford University Press, 1998)
@gounelle194
@gounelle194 Год назад
Değerli Hocam, bir bilgemiz " Evren öykülerden oluşur, atomlardan değil. " der. Biilmem katılır mısınız? Yani homo sapiensden çok bizler homo narrans canlılarız. Hikâye anlatan ve anlattığı öyküye inanan, öykülerle yaşamımızı kurgulayan canlılarız. Ve bir anlatıya, bir öyküye inanınca haliyle diğer öyküleri susturmuş oluyoruz. Sümerlerin Adapha öyküsü, arapların " kun fe yekun " anlatımıyla yenilense de sonuç olarak birkaç bin yıllık bir öykü. Evrim de bilimsel bir öykü... " Bilim bize mutlak doğruyu vermez, şimdiki doğruyu verir. " derken ne anlatmak istediğimi umarım bu yazdıklarıma anlatabilmisimdir. Sevgiyle, bilgiyle, iyilikle kalın.
@belginruzgar6130
@belginruzgar6130 2 года назад
Bu kitap okunacaklar listemde uzun süredir bekliyordu. Sayenizde ilk sıraya almayı düşünüyorum. Teşekkür ederim. Uzun yıllar (35 sene) Biyoloji öğretmeni olarak çalıştım ve emekli oldum. Naçizane epigenetikle ilgili bir açıklama gereği duydum bilmeyenler için. Epigenetik son yıllarda fark edilen ve epeyce çok çalışma yapılan bir alan. Herkesin anlayacağı şekilde anlatmaya çalışacağım. 46 kromozom üzerinde yer alan yaklaşık 20 bin civarında genimiz var. Ve bu genler her hücremizde aynen mevcut. Göz hücrenizdeki genlerle mide hücrenizdeki genler aynı. Ama her hücrenizde açık ve kapalı genler var. Örneğin göz hücrenizde melanin pigmenti üreten(göz rengi veren) genleriniz aktifken, mide hücrenizde HCl üreten genleriniz (protein sindiriminde bir enzimin aktifleşmesini sağlar) aktiftir. Şimdi gelelim epigenetiğe..Yukarıda anlattıklarımı Genetik sayesinde zaten biliyorduk. Ama epigenetik bazı genlerin dış ortam koşullarından etkilendiğini gösterdi. (Yani açık ve kapalı genlerin her zaman aynı kalamadığını).. Fare deneyi bu konuda ünlü bir deneydir. Yavruya gösterilen ilgi, bazı genlerinin açılmasını veya kapanmasını sağlayabilir. Metilleme, asetilleme vb terimlerle anlatılmak istenen şey gen çalışma mekanizmasının (açık-kapalı gen) değişmesidir. Dış ortam koşulları; yediğiniz besinler, havadaki oksijen vb gazlar, kimyasallar olabileceği gibi anne karnında bebeklerin karşılaştığı stres bile olabilir. Hamile kadınların üzüntüsü veya yedikleri de bebeğin genlerinin ilerleyen yıllarda çalışmasını etkiler. Mesela o bebeğin ilerde obez olmasına yol açabilir. Her gün soluduğumuz havadaki kirleticiler, obezliğe varan beslenme, sigara kullanımı da DNA’mızdaki bu açık ve kapalı genlerde değişikliğe yol açar ve kanser gibi hastalıkların ortaya çıkışına yol açar. (“Charles Darwin - İnsan Ve Hayvanlarda Duyguların İfadesi” adlı kitap Türkçe olarak mevcut.8-10 sene önce bulduğumda çok sevinmiş ve bir çırpıda okumuştum. Darwin’in çok daha güzel kitapları var ama çevrilmedi, belki bir gün siz çevirir ve dilimize kazandırırsınız.)
@TarihObas
@TarihObas 2 года назад
Çok teşekkürler katkınız için.
@belginruzgar6130
@belginruzgar6130 Год назад
@@gounelle194 bilimin mutlak doğruyu verdiğini mi yazmışım ?
@elifyaman3483
@elifyaman3483 3 года назад
Her bölümü büyük bir keyif ve merakla dinliyorum. Harikasınız 💐
@Ms.yilmaz
@Ms.yilmaz 3 года назад
Bu nasıl harika bir kitap. Nasıl harika bir video. Yine ağzım açık kalarak izledim. Link paylaşmanız iyi oldu. Tezimde de kullanacağım bir kaynak daha öğrendim. Teşekkür ederim.
@PreciousNisa
@PreciousNisa 3 года назад
Yine ilginç bir konu, teşekkürler! ❤️
@Sunflower_93
@Sunflower_93 3 года назад
Hoş geldin Ceren. Özlendin 😘😘🤗
@Eylul_etk
@Eylul_etk 3 года назад
Beni bu kitapla tanıştırdığınız için çok teşekkür ederim Ceren hocam
@saltukbugrayurteri5919
@saltukbugrayurteri5919 2 года назад
Çok güzel bir yayın olmuş. Tam da gülmenin tarihi gibi konulara merak salmıştım. Amerikan Bağımsızlık Bildirgesi'nin duygu tarihi yöntemi ile incelenişi der demez aklıma İstiklal Marşımız geldi. "Korkma" diye başlayıp "ne bu şiddet, bu celal" gibi duygu betimlemeleri ile devam ediyor. Buradan güzel bir çalışma çıkabilir aslında. Sevgiler :)
@marypoppins262
@marypoppins262 3 года назад
Yabsurekli bir erkek hakimiyeti var tarih çalışmalarında. Bu tür bilgili ve asil kadinalr yani o kadar ilgimi çekiyor ki anlatamam... Bilginize ve kültürünuze hayran kalıyorum inşallah sizingibi bilgili ve tarih alanında erkekleri de geçerek hakimiyet kuracak kadınlar çoğalır🤲
@Aphelia.
@Aphelia. 3 года назад
Sohbet kısmına ucu ucuna yetiştiğim için mutluyum :) çok güzeldi
@filizbilge5244
@filizbilge5244 Год назад
Harika bir konu ve anlatım👏👏💖🌷
@zehraagirman2743
@zehraagirman2743 Год назад
Kitabı okumuştum, bir de şöyle bir bakınayım kimler nasıl analiz etti acaba, kaçırdığım bir yer var mı dedim. Muh te şem siniiiiiiizzzz. Sizi dinledikten sonra tam oturdu şimdi bazı kısımlar❤
@diegoaspas2956
@diegoaspas2956 3 года назад
Beyaz Gürültü çok bilindik bir kavram. ASMR de buna benzer birşey.
@fusunguzelmeric7305
@fusunguzelmeric7305 3 года назад
Harika. Teşekkür ederiz.
@abcdeftyzet1432
@abcdeftyzet1432 3 года назад
Kardesinizin kedisiyle ilgili mesajim eksik kaldi. Gonderinizden modifiye edemiyorum. Cok gecmis olsun.
@yrubrehlidve5010
@yrubrehlidve5010 3 года назад
Elinize sağlık.
@murattemur2759
@murattemur2759 3 года назад
Orjinal kapak daha iyi olurmuş ya da izin alınamadıysa benzer bir çalışma yapılabilirdi.
@PreciousNisa
@PreciousNisa 3 года назад
Kitabın başladığı yer 14:31
@muratgediz1657
@muratgediz1657 3 года назад
Teşekkürler
@PreciousNisa
@PreciousNisa 3 года назад
@@muratgediz1657 Rica ederim
@guzelnsan1328
@guzelnsan1328 3 года назад
Ceren Hanım sizce bir Türk münevverinin kazanması gereken somut beceriler ve muhtelif meselelerden bilmesi gereken somut mevzular nelerdir. Mesela, İngilizce ve Osmanlıca öğrenmek, temel Türk musiki bilgisine sahip olmak vs.
@TarihObas
@TarihObas 3 года назад
Benim zihnimde bu türden bir ideal üstün insan profili yok, başkalarını ben dizayn etmeye çalışmam, bu nedenle de kafa yormam kimin nasıl olması gerektiğine.
@gencsenarist2679
@gencsenarist2679 3 года назад
Bu serinin yanında bir de klasikleri, derinlemesine ve içindeki felsefi muhabbetleriyle beraber uzun uzun konuştuğunuz bir seri gelebilir mi ?
@TarihObas
@TarihObas 3 года назад
Wow yok gelmez :)
@gencsenarist2679
@gencsenarist2679 3 года назад
@@TarihObas Teşekkür ederim cevap verdiğiniz için
@dingindevin9074
@dingindevin9074 2 года назад
Duygular toplum inşasıyla oluşturuldu ve nesiller boyunca aktarıldı ise toplumları kimler inşa etmiştir sorarım size?
@PreciousNisa
@PreciousNisa 3 года назад
36:27 Japonya'yı görüyoruz
@duygugruz3485
@duygugruz3485 3 года назад
Anonim eski türküler sayesinde Anadolu'daki insanların tarihsel hislerini anlayabiliriz belki bir nebze de olsa. İnsanların değişmeyen temel duyguları olduğunu düşünürdüm ben hep. Diğer kaybolan duygular çevresel ve siyasi faktörler sebebiyle oluşması mantıklı tabii ..
@kurtiboi5902
@kurtiboi5902 3 года назад
abla dün akşam üzeri uyuyakaldım, rüyamda seni gördüm ahhahaah :D yanlışlıkla telefondan seni aramışım, sen de çok meşgul oldugundan sinirlenmişsin gönlünü almaya çalışıyordum. çok saçmaydı
@PreciousNisa
@PreciousNisa 3 года назад
Yaa bu kadar mıydı
@PreciousNisa
@PreciousNisa 3 года назад
O zaman biz duygu topluluğuyuz
@dearsunnyday1082
@dearsunnyday1082 3 года назад
ben bu sene üniversite sinavina girecegim ve antropoloji ile tarih arasinda kaldım ne yapıcam bilmiyorum😔
@efeoguz8559
@efeoguz8559 3 года назад
Tam bilmiyorum ama tarih okuyuo antropoloji üzerine uzmanlaşabilirsin
@dearsunnyday1082
@dearsunnyday1082 3 года назад
@@efeoguz8559 ama antropolojinin içinde fiziksel antropoloji de var o da beni biraz çıkmaza sokuyor.
@papatya6739
@papatya6739 2 года назад
Duygular şelale.. duygusuna..
@Murat_inazuma
@Murat_inazuma 3 года назад
next
@dayrayram
@dayrayram Год назад
🤍
Далее
İnsanlığın Mahrem Tarihi - Theodore Zeldin
51:47
Просмотров 20 тыс.
Best KFC Homemade For My Son #cooking #shorts
00:58
Просмотров 14 млн
Harikalar Odası: Şeyma Afacan ile duygular tarihi
55:06
Stephen Hawking - Zamanın Kısa Tarihi
44:52
Просмотров 21 тыс.
Özgüven Nedir ve Nasıl Kazanılır?
44:52
Просмотров 44 тыс.
Antikçağ’ın Kadın Kâhinleri
45:04
Просмотров 20 тыс.
Osmanlı Sarayının Bilinmeyenleri  | İlber Ortaylı
2:34:42
Best KFC Homemade For My Son #cooking #shorts
00:58
Просмотров 14 млн